Dan crvenih pandi: Dođite u zagrebački zoo vrt i upoznajte Emu i Popija!

Dan crvenih pandi: Dođite u zagrebački zoo vrt i upoznajte Emu i Popija!

 Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

U nedjelju, 13. studenog, u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti Dan crvenih panda. Prigodni program trajat će od 11 do 15 sati, navodi se u priopćenju Zoološkog vrta grada Zagreba.

Dan crvenih panda Zoološki vrt grada Zagreba obilježava već sedmi put. Time se želi ukazati na ugroženost ovog karizmatičnog sisavca i spriječiti njegovo izumiranje. Glavni su razlozi ugroženosti crvenih panda krivolov i uništavanje njihova prirodnog staništa.

Iako su crvene pande zaštićene u svim državama njihove prirodne rasprostranjenosti, podaci govore da se trenutačno u divljini nalazi jedva deset tisuća jedinki. Izlovljava ih se najviše u Kini i to zbog krzna i crvenog repa koji se koriste u mnogobrojnim ceremonijama, primjerice kod vjenčanja. Naime, crvene pande u kineskoj kulturi simboliziraju sreću i blagostanje. Nastavi li se s krivolovom i uništavanjem njihovih staništa, prijeti im izumiranje.

Posjetitelji Zoološkog vrta grada Zagreba u nedjelju će moći doznati mnoštvo detalja iz života crvenih panda te bolje upoznati Emu i Popija – par panda koji na maksimirskoj adresi ljubuje već više od godinu dana. Naime, Popi je mužjak iz slavne obitelji zagrebačkih crvenih panda, a Ema ženka koja je u Hrvatsku stigla iz njemačkog Dortmunda.

O brojnim zanimljivostima iz života crvenih panda posjetitelji će moći doznati u edukativnom kutku, a u kreativnim radionicama izrađivat će se maske i repovi od crvenog papira.

Djeca će moći naučiti i kako izraditi crvenu pandu od grančica bambusa te koja je poslastica tim životinjama posebno omiljena. Za najmlađe posjetitelje Vrta željne avanture priprema se poligon s preprekama nalik onima kakve pandama postavljaju krivolovci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara