Današnji pas pripitomljen je upravo zbog vučje naravi

Današnji pas pripitomljen je upravo zbog vučje naravi
123rf.com

ZNANSTVENICI ističu da negativne predodžbe o vuku nisu uvijek opravdane jer je upravo kooperativna vučja narav otvorila put pripitomljavanju životinje i pretvaranju u vjernog čovjekova prijatelja.

Vukovi predvode, a psi slijede - no obje su vrste podjednako sposobne surađivati s ljudima, prema istraživanju koje dodaje novi obrat u priči o tome da su jedni pripitomljeni, a drugi nisu, prenosi BBC.

Psi duguju svoju kooperativnu prirodu vukovima, pokazuje istraživanje provedeno na vučićima odraslima uz ljude.

Tijekom procesa pripitomljavanja oni koji su bili poslušniji i podložniji ljudima odabrani su za daljnji uzgoj, zbog čega su danas bolji kućni ljubimci, navodi se u radu objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Sivi vukovi u znanstvenom centru za vukove u Beču bili su jednako dobri kao i psi u obavljanju zadatka s trenerom koji se sastoji od povlačenja konopca s posudom za hranu, pri čemu je pas ili vuk držao jedan kraj konopca, a čovjek drugi.

No za razliku od pasa obuhvaćenih istraživanjem, vukovi su bili spremni i na vlastite taktike, uključujući krađu konopca od trenera.

Friederike Range iz Instituta Konrad Lorenz Sveučilišta Vetmeduni u Beču kaže: "Pokazuje se da su vukovi skloniji preuzeti vodstvo i započeti nešto, dok su veći izgledi da će psi pričekati i gledati što će njihov ljudski partner učiniti i potom to slijediti."

Prije oko 30.000 godina vukovi su se približili ljudskim nastambama u potrazi za otpacima hrane.

Nakon toga slijedio je proces njihova pripitomljavanja i selektivnog uzgoja kako bi se izmijenili vučje ponašanje i geni. Tako su nastali današnji psi.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara