Epilepsija je najčešća kronična neurološka bolest kod pasa

Epilepsija je najčešća kronična neurološka bolest kod pasa
123rf.com

EPILEPSIJA je najčešća kronična neurološka bolest kod pasa, često popraćena dramatičnim kliničkim simptomima te zahtijeva doživotno liječenje i praćenje od strane veterinara.

Najčešće se očituje kočenjem mišića, zabacivanjem glave, slinjenjem, nekontroliranim žvakanjem i otežanim ili onemogućenim gutanjem. Moguće je i povraćanje, nekontrolirano mokrenje i defekacija te gubitak ili poremećaj svijesti.

Bitno je napomenuti da epilepsija nije isto što i epileptični napadaj. Epileptični napad je jedan simptom, a epilepsija je kronični poremećaj, kod kojeg se epileptični napadi ponavljaju.

Postoje dva oblika epilepsije - idiopatska te simptomatska. Kod većine pasa radi se o idiopatskoj epilepsiji nepoznatog uzroka.

Liječenje epilepsije kod pasa se provodi jedino kad se napadi češće ponavljaju po određenim pravilima i razmacima. Cilj lijekova je smanjenje intenziteta i jačine napada jer nije moguće u potpunosti ukloniti epileptične napade.

Epileptični napadi sami po sebi ne ugrožavaju život, osim ako se napadi ne nastavljaju kroz nekoliko sati i tada je potrebna hitna pomoć veterinara.

Za vrijeme napada oboljelom psu ne treba davati nikakve lijekove, niti vodu, već osigurati prostoriju umjerene topline i prostranosti te spriječiti da se za vrijeme napada povrijedi.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara