Iako nema veliki mozak ova riba naučila je razlikovati ljudska lica

Iako nema veliki mozak ova riba naučila je razlikovati ljudska lica

 Foto: 123rf.com

ZNANSTVENICI sa Sveučilišta u Oxfordu dokazali su kako ribe, iako nemaju veliki mozak poput primjerice primata također mogu pamtiti i razlikovati ljudska lica.

Čast da predstavlja riblju populaciju pripala je "ribi strijelcu" (archerfish), tropskoj ribici koja je čest stanovnik kućnih akvarija.

Zašto baš njoj? Riječ je o ribi poznatoj po tome što kukce kojima se hrani može pogoditi mlazom vode. Ta njezina sposobnost iskorištena je i u ovom istraživanju.Konkretno, za potrebe istraživanja znanstvenici su iznad akvarija postavili monitor na kojem su se prikazivale dvije fotografije (dva različita lica). Potkupljujući je hranom ribu su naučili da će svaki put kad mlazom vode pogodi "plijen" odnosno fotografiju s konkretnim izrazom lica dobiti nagradu.

Nakon što se naučila usredotočiti na jedno lice počeli su joj prikazivati i desetke drugih parova lica i to tako da se uvijek uz jedno novo pojavljivalo ribi već poznato "naučeno" lice.

U većini slučajeva, riba je pogađala fotografiju za koju je naučila da predstavlja plijen odnosno onu za koju je znala da će nakon pogađanja dobiti nagradu. Znanstvenici je nisu uspjeli zbuniti niti mijenjanjem boja i oblika lica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara