Zanimljivosti o piranjama - "krvoločnim ribama ubojicama ljudi"

Zanimljivosti o piranjama - "krvoločnim ribama ubojicama ljudi"

 Foto: www.123rf.com

"PIRANJE su najopasnije ribe na svijetu. Čak opasni morski psi i barakude ne napadaju veće od sebe, ali piranje to čine. Dovoljno je neoprezno staviti prst u rijeku i one će vam ga pojesti. Čim osjete krv gotovi ste..."

Tako je piranje u svojoj knjizi opisao američki predsjednik Theodore Roosevelt koji se s njima susreo 1913. godine, za vrijeme turneje Južnom Amerikom.

Njegov opis vrlo vjerojatno imao je utjecaja na brojne holivudske filmaše koji su od tada do danas snimili brojne filmove o krvoločnim piranjama koje jedva čekaju da napadnu, ubiju i do kosti glođu čovjeka.

O piranjama se danas zna puno više nego prije 100 godina. Smithsonianmag.com tako donosi nekoliko znanstveno potvrđenih činjenica koje demantiraju tadašnjeg američkog predsjednika.

Što je Roosevelt vidio?

Odmah u startu objašnjenje što je Roosevelt zapravo vidio. Lokalno stanovništvo prodalo mu je foru koju i danas (za novac) prodaje turistima. Prije nego je došao mrežama su ulovili piranje i zarobili ih u manje spremnike u kojima su ih izgladnjivali. Tako gladnim ribama pred njim su bacili strvinu stoke koje su naravno pojele i Roosevelt je stekao dojam da su sve piranje takve.

Što je prava istina?

Piranje, njih oko 30 vrsta žive u jezerima i rijekama Južne Amerike. Sve češće nalaze se i slatkim vodama širom svijeta, a tamo su završile kao neželjeni kućni ljubimci.

Žive u jatima, ali iako nižerazredni filmovi sugeriraju kako zajedništvo koriste kako bi lakše savladale plijen znanstveni dokazi kažu da se piranje drže zajedno iz straha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tu dolazimo do još jedne neistine o piranjama (kako ih se prikazuje u filmovima). Naime, piranje nisu na vrhu prehrambenog lance, već imaju svoje neprijatelje: kajmane, ptice, riječne dupine i mnoge velike ribe.

Istina, imaju vrlo oštre zube po strukturi slične morskim psima. Tijekom života zubi im ispadaju, a ispale zamjenjuju novi. Sve navedeno sugerira kako imaju snažan ugriz. To i je, ali ne toliko snažan koliko većina ljudi misli.

Ilustracije radi, da bi s čovjeka od 80-ak kilograma skinuli sve meso jatu od 300 do 500 piranja bilo bi potrebno 5 minuta.

Jedu li piranje ljude?


Postoje dokazi da se piranje hrane ljudima, ali u gotovo svim slučajevima u kojima su na žrtvama zabilježeni ugrizi piranja radilo se o već preminulim ljudima. Također, na internetu se mogu pronaći snimke na kojima piranje jedu ptice i/ili velike sisavce poput kapibara, ali i tada se radilo o već uginulim ili teško ozlijeđenim životinjama.

Živog čovjeka mogu napasti u ekstremnim uvjetima - u rukavcima kad je vodostaj nizak, nedostaje im druge hrane i naravno ako se nađete na mjestu gdje se mrijeste.

Što piranje jedu?

Kad love druge ribe najčešće ih napadaju za rep ili oči, a znanstvenici imaju i objašnjenje zašto baš za te dijelove tijela. Naime, odgrizanjem repa ili osljepljivanjem žrtvama se smanjuje mogućnost bijega.

Tipična hrana piranja su insekti, ribe (uključujući i druge piranje), rakovi, crvi, već navedene strvine, ali i biljke. Da, dobro ste pročitali - postoje piranje vegetarijanke.

Generalno, ono što vrijedi za morske pse, zmije i primjerice divlje zvijeri poput vukova vrijedi i za piranje - ako ih ne izazivate neće vas napasti. U suprotnom mogu napraviti veliku štetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara