Jedna od najrjeđih i najstarijih pasmina pasa se ponovno pojavila u divljini!

Jedna od najrjeđih i najstarijih pasmina pasa se ponovno pojavila u divljini!

Foto: NGHWDF

KONAČNO se dogodio prvi susret nakon više od pola stoljeća! Nakon toliko godina straha da su novogvinejski divlji psi izumrli i nestali sa svog prirodnog staništa, stručnjaci su konačno potvrdili postojanje određenog broja zdravih pasa ove vrste u jednoj od najnegostoljubivijih regija na svijetu.

DNK analizom je potvrđeno da su ovi drevni psi jedni od najstarijih vrsta pasa na svijetu. Posjet planinskoj regiji Nove Gvineje završio je kolekcijom više od 100 fotografija čopora u kojem je bilo bar 15 pasa. Godinama su živjeli u izolaciji daleko od ljudi.

Što se tiče njihovog karakterističnog zavijanja, jako su slični novogvinejskim psima pjevačima. Njihovo zavijanje je slično zavijanju vukova. Kada jedan pas počne zavijati, obično mu se drugi pridruže različitim visokim tonovima. Zlatnocrvene su boje s ponekad bijelim mrljama na grlu stopalima i vrhu repa.

Stručnjaci koji su otkrili ove divlje pse, uspjeli su doći do primjeraka njihovog izmeta što im je pomoglo u daljnjem istraživanju. Analizom je dokazana njihova povezanost i sličnost s australskim dingom i već spomenutim novogvinejskim psima pjevačima.

Istraživanja o ovim drevnim psima se nastavljaju, a više informacija o njima može se očekivati u sljedećih nekoliko mjeseci. Stručnjaci su optimistični i smatraju da bi se ova pasmina opet mogla proširiti te da bi se u idućih par desetljeća njihov broj opet mogao povećati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara