Kako naučiti psa da poštuje jednostavne naredbe?

Kako naučiti psa da poštuje jednostavne naredbe?
Foto: 123rf

SITUACIJE u kojima dozivate psa, a on vas ignorira ili ode u drugom smjeru, mogu negativno utjecati na vas kao vlasnika ljubimca.

Kako naučiti psa da poštuje naredbe? Morate biti strpljivi, jer proces nije jednostavan i zna biti dugotrajan. Također, važno je razumjeti i zašto pas ne želi poslušati naredbe.

Frustracija zbog neposlušnosti može nekad natjerati vlasnike pasa da čak i fizički kazne psa kad konačno dođe. Ako se ljutite na psa kad je uz vas, to ga neće naučiti što treba raditi. Samo će se još više smanjiti mogućnost da idući put dođe kod vas, jer zna da ćete biti uznemireni.

Želite li da pas misli kako je dolazak dobra stvar, potrebno je da mu se obradujete svaki put, bez obzira na to koliko vremena vašem psu potrebno da posluša naredbu. Nagradite ga i poslasticom.

Nemojte ljutito dozivati psa. Glasan, ljutiti ton će sasvim sigurno natjerati vašeg psa da vas ne posluša. Umjesto toga, ushićeno dozovite psa i ohrabrujte ga i hvalite kad krene ka vama. To će znatno ubrzati proces učenja.

Početni trening sa psom ste vjerojatno obavljali u nekoliko prostorija u vašoj kući ili dvorištu. Pas je naučio da sluša naredbe u takvom okruženju. Međutim, problem nastaje kad se pas nađe na nekoj drugoj lokaciji, koja mu je nepoznata i koju ne možete u potpunosti kontrolirati kao što ste to mogli kod kuće.

Kako biste osigurali poslušnost psa i u novom okruženju, za početak trening preselite i kod prijatelja ili susjeda koji bi vam dopustili da koristite njihovo dvorište. 

Neki psi će ignorirati poziv samo zato što riječ "dođi" znači da moraju napustiti park ili da je igranju došao kraj. Konstantno ponavljanje naredbe "dođi" zajedno s nekom radnjom koja se psu ne sviđa će dovesti do njegove negativne reakcije na tu riječ.

Vlasnik mora biti strpljiv i obziran prema svom psu i vremenom će on naučiti da poštuje naredbe i da olakša život sebi i vama.

.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara