Kineski grad Shenzhen priprema zabranu konzumacije pasa i mačaka

Kineski grad Shenzhen priprema zabranu konzumacije pasa i mačaka
Screenshot

TEHNOLOŠKO središte Shenzhen na jugu Kine zabranit će konzumaciju pasa i mačaka, dok zemlja zabranjuje trgovinu divljim životinjama koje se smatraju mogućim izvorom koronavirusa.

Gradske vlasti sastavile su popis mesa koje je dopušteno jesti, a ono uključuje svinjetinu, piletinu, govedinu i zečetinu te ribu i morske plodove. 

"Zabrana konzumacije divljih životinja je uobičajena praksa u razvijenim zemljama i univerzalni zahtjev moderne civilizacije", priopćile su vlasti. 

Znanstvenici sumnjaju da se novi virus prenio sa životinje na čovjeka. Prve osobe kojima je potvrđena zaraza bile su na tržnici divljih životinja u gradu Wuhanu u pokrajini Hubei gdje se prodaju šišmiši, zmije, cibetke i druge životinje. 

Gradske vlasti su pse i mačke kategorizirali kao kućne ljubimce i zabranit će njihovu konzumaciju. Bit će zabranjeno jesti i zmije, kornjače i žabe iako su omiljen obrok na jugu Kine. 

Zabrana konzumacije psećeg i mačjeg mesa u Shenzhenu bit će "iznimno pozdravljena", rekao je Peter Li iz skupine za zaštitu životinja Humane Society International. 

"Iako je trgovina divljim životinjama u Shenzhenu mala u usporedbi s ostatkom pokrajine, Shenzhen je velik grad, i veći od Wuhana, pa će to biti vrlo značajno i moglo bi izazvati domino efekt u drugim gradovima", kaže Li. 

U prijedlogu gradskih vlasti navodi se da u Kini ima preko 2000 vrsta zaštićenih divljih životinja. 

Prijedlog Shenzhena uslijedio je nakon odluke središnje vlade u ponedjeljak o trenutnoj zabrani trgovine i konzumacije divljih životinja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara