Komondor - savršen pas čuvar koji mnoge podsjeća na ogromnu krpu za brisanje

Komondor - savršen pas čuvar koji mnoge podsjeća na ogromnu krpu za brisanje
Foto: Unsplash

PREMA predaji, u Mađarsku je došao u 10. stoljeću s nomadskim plemenima iz Azije, a ime mu dolazi od naroda Koman koji je nekada živio kod Žute rijeke. Ovo su bili pastirski psi koji su čuvali ovce, a zahvaljujući svom specifičnom krznu, uklopili su se kao dio stada. Kao izvornoj mađarskoj pasmini zabranjeno je njihovo križanje s drugim vrstama. Najstariji zapisi o ovoj pasmini potječu iz 1555., iako pasmina postoji puno prije tog vremena. Kao čuvari su bili toliko učinkoviti da se smatra kako su oni zaslužni što u Mađarskoj nema vukova.

Uzgojen kao neovisan zaštitnik stoke, komondor je potpuno odan svome nasljeđu. Neovisan je i može biti tvrdoglav i dominantan. Nije za blage ljude kojima je lako može dominirati i kod njega je socijalizacija najvažnija. Dobar je s drugim životinjama, posebno sa stokom. On je najsretniji kad ima nekoga ili nešto za čuvanje. Iako je zapravo miran i tih, neustrašiv je kada je to potrebno. Kao rođeni čuvar, ponaša se zaštitnički prema djeci u obitelji, ali ponekad može krivo protumačiti grubu igru djece iz susjedstva.

Ovaj pas zahtijeva svakodnevnu vježbu u obliku dugačkih šetnji ili kraćeg istrčavanja. Plivanje nije najbolji izbor jer je potrebno dugo vremena da im se krzno osuši. Ponekad je teško održavati krzno čistim. Ova pasmina ne voli vrućinu. Iako se ne linja, to ne znači da se za njegovo krzno ne treba brinuti. Redovito trebate raspetljavati njegovu dlaku kako ne bi izgledao kao olinjali otirač. Njegovo krzno zadržava prljavštinu, ali je kupanje pravi izazov jer je potreban cijeli dan kako bi se osušili. Možete ga ošišati, ali time pas gubi svoj jedinstven izgled. Potrebne su otprilike 2 godine da se formira karakteristična dlaka koja izgledom podsjeća na uže. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara