Međunarodni dan ljenjivaca: Paula iz zoo-a u Halleu slavi svoj 50. rođendan

Međunarodni dan ljenjivaca: Paula iz zoo-a u Halleu slavi svoj 50. rođendan
Screenshot

MEĐUNARODNI dan ljenjivaca obilježava se 20. listopada, što je prigoda za sve zainteresirane da u njemačkome zoološkom vrtu blizu Hallea posjete pedesetogodišnju Paulu, najstariju dvonožnu pripadnicu te vrste.

Paula je u jedan od najpitoresknijih zooloških vrtova u Njemačkoj, onaj blizu Hallea, stigla 1971., kada je imala dvije godine, prenose njemački mediji. 

U lipnju je navršila 50 godina te je upisana u Guinnessovu knjigu rekorda, piše Sueddeutsche Zeitung. 

Jutta Heuer, zaposlenica Zoo-a koja brine o ljenjivcima, kaže da su ona i kolege podnijeli zahtjev kako bi Paulin rekorder najstarije ljenjivke na svijetu bio i službeno potvrđen, neposredno uoči Svjetskoga dana ljenjivaca, 20. listopada. 

Paula je nedavno bila na naslovnim stranicama svjetskog tiska kada je u lipnju uz omiljenu joj poslasticu, kuhani kukuruz i povrće, obilježila 50. rođendan. 

Njezini čuvari procjenjuju da je po dolasku u Njemačku iz Južne Amerike imala dvije godine, no više od 20 godina bili su uvjereni da je riječ o mužjaku, a ne o ženki.

Da je Paula ženka, otkrili su 1995. nakon ultrazvučnog pregleda. 

Nema podataka o tomu da u zatočeništvu ili u divljini ima starijih ljenjivaca. Naime, dvonožni ljenjivici u divljini obično dožive oko 20 godina, a u zoološkim vrtovima između 30 i 40 godina. 

Heuer kaže da je Paula prilično živahna za svoju dob, koja bi u ljudskim omjerima iznosila najmanje 90 godina.

U zoološkim vrtovima u Europi živi 280 ljenjivaca, sisavaca iz podreda krezubica koji potječu iz Srednje i Južne Amerike. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara