Na vrijeme prepoznajte simptome toplinskog udara i sunčanice kod pasa

Na vrijeme prepoznajte simptome toplinskog udara i sunčanice kod pasa
123rf.com

LJETO i visoke temperature već su tu i psi mogu vrlo lako dobiti sunčanicu ili toplinski udar ako ne pazite na njih. Psi svoju tjelesnu temperaturu reguliraju dahtanjem i znojenjem kroz šape. Imaju manju količinu znojnih žlijezda nego ljudi pa se i njihova tijela ne hlade toliko učinkovito.

Prvi i osnovni znak upozorenja jest zadihanost psa koja je ujedno i znak da se pas pregrijava. Svaki pas je na suncu zadihan, no problem nastaje ako vlasnik ne reagira na vrijeme te pusti psa da i dalje bude na suncu ili da trči.

Najbolje vrijeme za duge šetnje sa psom ili odlazak na kupanje je rano ujutro ili poslije 19 sati. Uvijek mu ponudite dovoljno svježe vode kako bi ostao hidratiziran. Nikad nemojte psa ostavljati u autu bez nadzora za vrućih dana.

Simptomi toplinskog udara

Simptomi toplinskog udara su teško ili brzo disanje, treskavica, vrtoglavica, napadaji, povraćanje, proljev ili letargično ponašanje. Kada tjelesna temperatura prijeđe 41 stupanj, krv teče do najudaljenijih dijelova tijela, što znači da u vitalne organe ne dođe dovoljno krvi. To može naškoditi dišnom sustavu, što može dovesti do smrti.

Psa je potrebno što prije ohladiti, a ako padne u nesvijest, odmah ga odvedite veterinaru. Uz toplinski udar, često se javlja i sunčanica kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu.

Sunčanica je također opasna za ljubimce

Ozbiljni slučajevi sunčanice mogu završiti dugotrajnom nesvjesticom i trajno narušiti zdravlje - a u krajnjem slučaju mogu dovesti do komatoznog stanja i završiti smrću.

Simptomi sunčanice su najčešće osjetno povišena tjelesna temperatura, nemir, smušenost, problemi s vidom, malaksalost, omamljenost, raširene zjenice. Puls je ubrzan, a disanje plitko i brzo.

Životinju treba smjestiti u hladovinu, rashladiti laganim polijevanjem vodom (ne naglim pljuskanjem iz kante) te stavljanjem hladnih obloga ili vrećice s ledom na potiljak i glavu. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontrolirati, a s hlađenjem se može prestati tek kada se tjelesna temperatura vrati u normalu.

Životinju je potrebno skloniti u zamračenu i prohladnu prostoriju, u mirno okružje. Pazite na svoje ljubimce i ne izlažite ih nepotrebno suncu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara