Nakon najave o kaznenoj prijavi, kokoš koju je udario nogometaš je "živa"

Nakon najave o kaznenoj prijavi, kokoš koju je udario nogometaš je "živa"
Foto: Prijatelji životinja

Nakon što je udruga Prijatelji životinja najavila podizanje kaznene prijave vezano za kazneno djelo mučenja i ubijanja kokoši koje je prošle nedjelje počinio nogometaš Ivan Gazdek na utakmici NK Jelengrada i Jasenovca, plasirana je vijest da vlasnici kokoši sada tvrde da nije bilo tako. Unatoč prethodnom priznanju da su mrtvu kokoš pokupili nakon utakmice, kažu da se kokoš sama došetala tri dana nakon što ju je nogometaš šutirao nogom i dvaput bacio o tlo, drugi put daleko preko ograde, što dokazuje snimka.  

Iako bi svima bilo drago da je kokoš preživjela, zaista je neobično da nakon svima jasno viđenog iživljavanja i udarca kopačkom iz sve snage, kokoš, koja je teška tek nekoliko kilograma, nema baš nikakve ozljede, a njezino „uskrsnuće” dogodilo se tri dana nakon incidenta na utakmici i nakon najave kaznene prijave. No mučenje životinja, neovisno je li kokoš mrtva ili živa, i dalje je kažnjivo zatvorom.

Iz Udruge ukazuju ponovno i na problem nereagiranja na nasilje prema životinjama, i to na javnome mjestu, jer je samo sudac na utakmici primjereno reagirao uputivši igraču crveni karton. Nitko od brojnih svjedoka na utakmici nije prijavio policiji kazneno djelo kako bi policija odmah došla, utvrdila sve činjenice i pokrenula postupak.

Prijatelji životinja uputili su i dopis Hrvatskom nogometnom savezu i zatražili da HNS nedvosmisleno osudi i sankcionira ponašanje nogometaša Ivana Gazdeka, kao i izostanak adekvatne reakcije njegova kluba.

U dopisu HNS-u Prijatelji životinja ističu da je divljačko, nasilno i agresivno ponašanje na sportskom terenu potpuno neprihvatljivo neovisno je li usmjereno na suigrače, suce ili životinje koje zalutaju na teren. Navode da bi sportaši trebali biti dobar primjer djeci kojima su uzor te kao pozitivne primjere izdvajaju prekrasnu gestu s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva, kada su španjolski nogometaši Gerard Pique i Isco zaustavili igru kako bi s terena nježno iznijeli ozlijeđenu pticu.

Više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara