Norveška šumska mačka: Zanimljivosti o mačkama koje su pomagale Vikinzima

Norveška šumska mačka: Zanimljivosti o mačkama koje su pomagale Vikinzima

 Foto: www.123.rf.com

KAO što joj sam naziv kaže ova pasmina dolazi nam iz Norveške i njezin originalan naziv glasi "skogkatt" (šumska mačka).

Njezino porijeklo povezuje se s nordijskom mitologijom u kojoj se spominje kao "mačka čarobnica", a navodno su je u svoje pohode vodili i Vikinzi kojima je služila za čuvanje brodova od štetočina.

Kao kućni ljubimac, pogotovo kao izložbena mačka pasmina se počinje razvijati sredinom 20. stoljeća.

Prepoznatljiva je po snažnom tijelu prekrivenom poludugim krznom ispod kojeg se nalazi vodootporna podlaka. Prema standardu priznate su različite kombinacije boja. Također, ono što ćete kod ove mačke primijetiti jest njezin čupav rep, iste dužine kao tijelo.

Kad je njezin karakter u pitanju stručnjaci je često uspoređuju s Maine coon mačkom. Iako se kao i sve mačke voli maziti ipak zahtijeva dosta aktivnosti (igre) tako da se preporučuje onima koji ne traže isključivo "mačku za maženje".

Vole slobodu pa bi bilo dobro da imaju dosta prostora za kretanje. Odličan je lovac, a oni koji žive uz vodu tvrde kako je riječ i o odličnom ribolovcu. Mnoge pasmine mačaka vežu se isključivo za jednu osobu, što kod norveške šumske mačke nije slučaj.

Veže se za sve članove obitelji, a dobro će se slagati i s drugim većim životinjama. Njega dlake podrazumijeva povremeno češljanje, osim u proljeće kad dolazi do opadanja "zimske dlake". Tad je mačku potrebno intenzivnije češljati. Norveška šumska mačka živi između 14 i 16 godina.

Pasmine mačaka - zanimljivosti

Sveta birmanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka

 Perzijska mačka

Maine coon

Savannah mačka

Ragdoll mačka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara