Ova mačka već 16 godina živi u Aja Sofiji: "Ona nije kao druge mačke, posebna je..."

Ova mačka već 16 godina živi u Aja Sofiji: "Ona nije kao druge mačke, posebna je..."
Foto: Instagram

VELIČANSTVENA građevina Aja Sofija u Istanbulu ponovo je sagrađena 537. godine i bila je mnogo toga - grčka pravoslavne bazilika, katolička katedrala i osmanska carska džamija. Ove godine je predsjednik Turske izdao dekret kojim je naredio da se Aja Sofija prenamijeni u džamiju. Ta odluka izazvala je osudu UNESCO-a, Svjetskog vijeća crkava i mnogih međunarodnih vođa.

No što god bude s ovim mjestom jedna mačka će ga uvijek zvati svojim domom. Gli je prelijepa europska kratkodlaka mačka blago prekriženih očiju i kraljevskog stava. Ona gotovo 16 godina živi unutar stoljetnih zidina i postala je omiljena među turistima.

Gli ima čak i svoj Instagram profil koji vodi Umut Bahceci koja je bila turistički vodič u Aja Sofiji dok je bila muzej.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ayasofya Kedisi Gli (@hagiasophiacat)

"Vidjela sam više od 20 država i toliko lijepih gradova, ali duboko u sebi vjerujem da je Istanbul kralj svih gradova, a Aja Sofija njegova kruna", kazala je Bahceci.

Pojasnila je da je Istanbul prepoznatljiv po svojim mačkama lutalicama. Ljudi su snimali dokumentarne filmove o njima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ayasofya Kedisi Gli (@hagiasophiacat)

"Bilo je normalno vidjeti mačke u Aja Sofiji, ali bilo je nešto posebno u ovoj. Način na koji pozira, način na koji hoda, način na koji se Gli ponaša je potpuno drugačiji od ostalih mačaka, čak i njene sestre Kizim. Prvi put sam je vidjela na fotografiji u novinama i tako sam saznala njeno ime koje joj savršeno pristaje. Gli znači zajednica ljubavi", otkrila je Bahceci.

Gli rado pozira s turistima, a oni onda šalju fotografije Bahceci koja ih potom objavljuje na Glinom profilu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ayasofya Kedisi Gli (@hagiasophiacat)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara