Ova pasmina psa je najzdravija i najotpornija na svijetu

Ova pasmina psa je najzdravija i najotpornija na svijetu
Foto: Pexels

ČOVJEČANSTVO stoljećima uzgaja pse kako bi bili najbrži, najpametniji, najveći, a u posljednje vrijeme i najmanji. Što je sa zdravljem? Je li čovjek uspio stvoriti posebnu pasminu koja nema kratak životni vijek i otporna je? 

Dobra vijest je da postoji "najzdravija pasmina pasa", a loša da nitko ne ulaže mnogo napora u njen uzgoj. Naime, najzdravijim i najotpornijim psima smatraju se mješanci. Iako nemaju prepoznatljive fizičke karakteristike, imaju genetsku raznolikost. 

Studija iz 2013. godine, koju je objavio Institute of Canine Biology, otkrila je da je učestalost genetskih poremećaja značajno veća kod čistokrvnih pasa (42 posto), u odnosu na samo četiri postotnu pojavnost kod mješanaca.

"Općenito govoreći, psi miješanih pasmina su zdraviji, čvršći i žive duže od mnogih čistokrvnih pasa koje sam susrela u svojoj praksi. Prema mom iskustvu, oni imaju manje šanse za nasljedne bolesti poput nekih karcinoma, problema s leđima i displazijom kukova", kaže dr. Sarah Wooten s PetMD-a.

Naravno, niti jedan pas neće živjeti vječno, ali ako želite da vam bude suputnik što duže, možda je najbolje posjetiti lokalno sklonište za napuštene životinje i odabrati mješanca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara