Ove simpatične životinje privlače sve dobne skupine ljudi, doznajte zašto

Ove simpatične životinje privlače sve dobne skupine ljudi, doznajte zašto
123rf.com

AFRIČKI tvorovi ili ferreti iznimno su inteligentne, osjećajne i zaigrane male životinje. Vole se maziti i privrženi su osobi koja se brine o njima. Ipak, oni nisu idealni ljubimci za malu djecu.

Naime, jako vole gristi pa bi u igri s djecom uvijek trebali biti pod nadzorom. Iako mnogi misle da su tvorovi glodavci, oni spadaju u red zvijeri.

Sličniji su mačkama nego zamorcima i hrčcima. Potječu od domestificiranog europskog tvora, a smatra se da su pripitomljeni već u drevnom Egiptu.

Te životinje imaju karakteristično duguljasto i elastično tijelo, malene uši te dugi, obrastao rep. Često su slijepe i gluhe, ali mogu se pohvaliti izrazito dobrim njuhom.

S njima treba postupati vrlo nježno, bez naglih pokreta. Kada se jednom privikne na vas, sam će vam dolaziti u ruke. Tvorovi puno spavaju, a ostatak dana su zaigrani i vole istraživati.

Minimalna veličina kaveza koja dolazi u obzir je 80x60x60. Mora biti prostran i dobro ventiliran sa svim pripadajućim stvarima za što ugodniji boravak – krevetom (pamučna tkanina), mjestom za obavljanje nužde, hranilicom, pojilicom i ljestvama. Ne treba posebno napominjati da im kavez treba redovito čistiti.

Afrički tvor je mesojed. U divljini voli jesti zečeve, miševe, zmije i kukce, ali zadovoljit će se i hranom za mačke te sirovom ili kuhanom piletinom i puretinom.

Nipošto im nemojte davati mlijeko i voće. Tvorovi imaju karakterističan miris koji nestaje ako ih sterilizirate. Neugodne mirise možete ukloniti i kupanjem, ali nastojte da bude što rjeđe.

Posebnu pažnju treba posvetiti higijeni ušiju kako bi se izbjegla mogućnost stvaranja ušne šuge. Također, potrebno ih je cijepiti protiv bjesnoće. Životni vijek im varira od 5 do 10 godina pa razmislite jeste li spremni na dugoročnu obvezu. Ako u domaćinstvu već imate psa ili mačku, ne trebate se brinuti – jako vole društvo.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara