Ovi psi imaju osobine mačaka

Ovi psi imaju osobine mačaka
Foto: Unsplash

PSI i mačke razlikuju se po mnogočemu - izgledu, karakteru, ponašanju, navikama, odnosu prema vlasniku. Neki bi rekli da su te razlike nepomirljivo velike. Ipak, stručnjaci kažu da postoje pasmine koje po mnogim karakteristikama, prvenstveno po ponašanju, podsjećaju na mačke. Pogledajte o kojim je pasminama riječ.

Shiba Inu

Ova pasmina danas je jedna od najpopularnijih u svijetu, a dolazi iz Japana. Dobar je kućni ljubimac, a njegova najveća prednost je to što drži do čistoće i urednosti. Živahan je i uvijek na oprezu. Čak i kada spava, neće mu promaknuti ni najmanji šum. Baš kao Japanci, ali i kao mačke, ovi psu su nepovjerljivi prema strancima, dok prema poznanicima gaje veliko poštovanje.

Basenji

Ovaj pas je veoma čist. Čistoću održava baš kao mačka. Zato je cijenjen kao kućni pas, kako u središnjoj Africi, svojoj zemlji podrijetla, tako i u Europi i SAD-u. Zanimljivo je da psi ove rase ne laju. Miran i pomalo umišljen pas koji voli samo svog vlasnika.

Mađarska vižla

Iako je poznata kao lovački pas, mađarska vižla ima jednu karakterističnu osobinu – kada je vlasnik ignorira ili joj iz nekog razloga ne poklanja dovoljno pažnje, vižle mogu biti ljute i "kazniti" vlasnika. Baš kao i mačke! Također, velika je maza pa će uživati kada se sklupča pored vas.

Pudla

Mala, srednja ili velika pudla, nije važno, sve imaju zajedničku osobinu s mačkama. Kada jednom kroče u vaš dom, pudle su, baš kao i mačke, dominantni gospodari tog prostora. Baš kao i mađarska vižla, ne vole kada nisu u centru pažnje pa se potrudite da ih ne naljutite.

Škotski ovčar

Ovaj pas često mijenja raspoloženja. Čas je miran, pospan i drag, a već sljedećeg trena se pretvara u psa od akcije. Ono što ga povezuje s mačkama, jest i zanimljiva osobina da je u društvu nepoznatih ljudi stidljiv i krije se između nogu vlasnika, dok se u društvu prijatelja osjeća sigurno.

Whippet - mali engleski hrt

Ovaj energičan i aktivan pas koji obožava trčati dobro se prilagodio i životu u stanu. Radostan je i ljubak, inteligentan i vjeran. No ovo je vrlo tiha rasa. Iako pomalo stidljiv i često samostalan kao mačka, vrlo je vezan za svog vlasnika. Njegovo povjerenje morate zaslužiti. 

Mali talijanski hrt

Mnogi kažu da je ovaj pas idealan kućni ljubimac. Mali talijanski hrt vjeran je, živahan, razigran i veseo kada je kraj svog vlasnika. Vrlo je oprezan i rezerviran s osobama koje ne poznaje. Graciozan i okretan. Baš kao i mace, ovi hrtovi imaju izražen nagon za lovom i plijenom te se ne preporučuje da budu u blizini drugih sitnih životinja poput ptica. 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara