Ovih 12 stvari mačke nikako ne mogu podnijeti

Ovih 12 stvari mačke nikako ne mogu podnijeti
Foto: Instagram

MAČKE su ljubimci koji možda ponekad izgledaju nepristupačno, ali su zapravo velike maze koje, baš kao i ljudi, neke stvari vole, a neke ne. Kako bi sa svojom mačkom bili u najboljim mogućim odnosima, potrebno je znati što sve nju čini nervoznom i što nikako ne može podnijeti.

Visoke frekvencije

Mačke imaju bolji sluh čak i od pasa, stoga ne čudi da im visoki tonovi stvaraju neugodu. Zvono alarma, mobitela, zvuk sušila za kosu ili usisivača mogu mačku učiniti veoma nervoznom.

Niske temperature

Mnogi ljudi pogrešno misle da krzno štiti mačku od hladnoće, ali to nije točno jer je krzno štiti samo od velikih vrućina. Mačke vole temperature od 20 Celzijevih stupnjeva na više, baš kao i ljudi, a hladnoću ne mogu podnijeti.

Voda

Iako pojedini vlasnici mačaka inzistiraju na kupanju mačke, ona zapravo čisti sama sebe te joj dodatno čišćenje vodom i sapunom nije potrebno. Mačke nemaju visoku toleranciju na vodu i pokušavaju je se kloniti. Kada piju vodu, uglavnom vole samo hladnu i svježu. Ako mačka pije ustajalu vodu, mogla bi dobiti infekciju mokraćnog kanala te je potrebno mijenjati vodu u zdjelici svaki dan.

Iznenađenja

Mačke ne vole iznenađenja jer se jako boje potencijalne prijetnje te će svako nenadano pojavljivanje nekog predmeta ili osobe shvatiti kao prijetnju i pokušati se zaštititi.

Ustajala hrana

Baš kao i vodu, i hranu u zdjelicama potrebno je mijenjati svaki dan. Ni suha ni vlažna hrana za mačke ne može stajati danima i mačka će takvu hranu jednostavno odbijati pojesti.

Prljavština

Mačke su jako uredne životinje i provode gotovo polovinu dana čisteći se, stoga ne čudi da mrze sve što je prljavo. Ako želite da je vaša mačka sretna i zadovoljna, čistite joj zdjelicu i kućicu svaki dan.

Određeni mirisi

Miris benzina nešto je što mačke ne mogu podnijeti. Isto vrijedi i za miris luka i octa. Također su osjetljive i na miris mentola, mente i voća poput naranče.

Nepoznate osobe

Mačke nisu prijateljski nastrojene prema ljudima koje ne poznaju. Vole imati kontrolu nad prostorom u kojem obitavaju, a nepoznate osobe narušavaju tu kontrolu. Stručnjaci savjetuju da bi mačke prvo trebale prići ljudima, ako ih ne poznaju, a ne obrnuto.

Promjena rutine

Rutine su za mačke jako važne jer su one jako osjetljive na promjene. Vlasnici bi trebali upozoriti i pripremiti mačku na sve eventualne promjene u životu kako bi im smanjili stres.

Vožnja automobilom

Za razliku od pasa koji se vole voziti automobilima, mačkama to stvara neugodu jer utječe na njihovu rutinu. Zbog toga se preporučuje da se mačke u automobilima voze u svojim kućicama kako bi se osjećale kao da nisu napustile dom.

Baloni

Mačke se veoma boje balona na napuhivanje jer ne znaju kako ih nadvladati. Baloni su veliki i mačke ih doživljavaju kao opasnost od koje nema učinkovite zaštite.

Fotografiranje

Ako želite uslikati svoju mačku u nekom smiješnom izdanju, trebali biste znati da ćete to teško postići jer mačke mrze fotografiranje, pogotovo ako ih u tu svrhu vlasnik oblači u nekakvu odjeću ili ih uređuje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara