Ovo su pasmine mačaka koje žive najduže

Ovo su pasmine mačaka koje žive najduže
Foto: Instagram

IAKO nije rijetkost da mačke dožive 15 godina, postoje neke pasmine kod kojih je za to veća vjerojatnost. Nitko ne može jamčiti da će vaša mačka zagaziti u dvadesete, ali postoje odlučujući faktori kao što su geni i briga. Ako odaberete pasminu koja ima duži životni vijek, povećavate šanse da ćete dobar dio života proživjeti uz svoju mačku.

1. Sijamska mačka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Damon (@damon.the_demon)

Sijamska je mačka prava orijentalna ljepotica. Porijeklom je iz nekadašnjeg Sijama, današnjeg Tajlanda. Vjeruje se da je pasmina stara preko 500 godina, a u Europu je stigla u drugoj polovici 19. stoljeća.

U prosjeku živi 12 do 20 godina.

2. Burmanska mačka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Shaffz.Co (@mr.shaffz)

Burmanska mačka nastala je križanjem male smeđe mačke iz Burme i sijamske mačke. Zaigrana je, društvena i voli avanture. Njen prosječan životni vijek je 16 do 18 godina.

3. Savannah

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli "AZARTIS" Россия Геленджик (@azartis_cat)

Ova mačka preporučuje se samo iskusnim vlasnicima. Iako nije u potpunosti kućna mačka, može biti prijateljski nastrojena prema ljudima, a živi 12 do 20 godina.

4. Egipatski mau

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lorena Cavalli (@lori_cavalli)

Ime duguje tome što je bila prisutna u drevnoj egipatskoj kulturi, a odlikuje se predivnim točkastim krznom. Egipatski mau očekuje da ga se tretira kao ravnopravnog člana obitelji, a živi 12 do 15 godina.

5. Ragdoll

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli 𝓜𝑒𝓇𝒾𝒶 ⋆࿐ (@meria_ragdollcat)

Ova pasmina je nježna, voli ljude i svugdje ih slijedi. Zdrava je, ali ponekad sklona bubrežnim kamencima i bolestima srca. Ipak, velike su šanse da poživi 15 i više godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara