ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE "Ovako žive tisuće istarskih pasa tartufara!"

ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE  "Ovako žive tisuće istarskih pasa tartufara!"

Foto: Facebook/HappyEnd Animal Rescue

 "NA SLICI vidite Blondy! Kad sam je preuzela imala je 10 godina. Na širem području Motovunštine poznata je kao jedan od najboljih tartufarskih pasa. Vlasnik je pokušao sve da je dobije natrag. Mnogi stanovnici Motovuna mjesecima su pokušavali "udomiti" ili kupiti Blondy. Neki su je htjeli samo "posuditi". Jer osim što je bila izvrstan tartufarski pas, bila je odlična i u poduci mlađih pasa u traženju tartufa!

Kilogram tartufa košta oko 25 tisuća kuna, ovisno o sezoni i dostupnosti te kvaliteti gljiva. Pa si vi računajte koliko novaca je iz šume Blondy izvukla u svojih deset godina. A njena penzija bila je zamišljena ovako kako vidite na slici. Osim jezivog izgleda, bila je propucana puškom (metak još u njoj) i imala je tumor mliječnih žlijezda za koje vlasnik nije ni znao. Nije bila cjepljena ni čipirana."

Početak je to šokantne priče koju je na Facebooku objavila  poznata istarska zaštitarka životinja Mae Isaksson iz pazinske udruge Happy End  kojom javnost upozorava na katastrofalne uvjete u kakvim žive istarski psi tartufari. 

Na obraćanje javnosti odlučila nakon najnovije dojave da na području Livada, u boksovima živi desetak pasa tartufara koji izgledaju kao "živi kosturi"."Blondy je sada kod mene oko dvije godine i dobila je svoju zasluženu penziju. Ali u istarskim šumama, posebice Buzeština - Pazinština ima na tisuće pasa koji danas izgledaju kao Blondy nekad", nastavlja Isaksson napominjući kako psi, daleko od pogleda turista i prolaznika umiru godinama, donoseći poslovnjacima koji žive od prodaje tartufa ogromnu zaradu.

"Ne jedu dovoljno, ljeti nemaju vode ni hlada, zimi se nemaju gdje zagrijati, ne vide veterinara, ne druže se s drugim psima, ne druže se s ljudima, samo tiho preživljavaju u svojoj agoniji", nastavlja Isaksson.

Kako bi se zlostavljanju pasa stalo na kraj predlaže oformljavanje grupe predstavnika gradonačelnika Pazina i Buzeta te načelnika pripadajućih občina, veterinarske struke, udruga za zaštitu životinja, veterinarske inspekcije, turističkih zajednica te udruge vinara, maslinara i predstavnika OPG-ova.

Svi zajedno, prema njezinom prijedlogu trebali bi izraditi neku vrstu licence koja će se na temelju određenih uvjeta dodjeljivati vlasnicima tartufarskih pasa. Samo takvi vlasnici, čiji psi imaju licence smjeli bi prodavati svoje proizvode.

"Osim što ćemo tako stati na kraj ovoj krajnje nehumanoj pojavi, turistima ćemo pokazati da smo dostojni njihove pažnje i njihovih novaca. Pokazat ćemo svijetu da Istra nije neka zaboravljena rupa na Balkanu, nego da koračamo ukorak sa civiiziranim dijelom svijeta u kojem se nebriga za životinje oštro osuđuje", nastavlja Isaksson.

Zaključuje kako ovo nije samo etički, već i sanitarni problem jer psi nisu pod nadzorom veterinara, puni su nametnika i kao takvi potencijalni prijenosnici bolesti, a njihovi neodržavani boksovi ekološke bombe.

Komentar tartufara i nadležnih instituacija objavit ćemo naknadno, kad od njih dobijemo odgovore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara