Pokreti koji su slični miješanju tijesta vlasniku uvijek izmame osmijeh na lice

Pokreti koji su slični miješanju tijesta vlasniku uvijek izmame osmijeh na lice
123rf.com

MALI plesni ritual svojstven je samo macama. Ljudi to zovu veslanje, masaža ili gnječenje, ali u jednom su složni - to je preslatko! Znate li zašto to mačke uopće rade?

Mace to rade i dok su male, često puno prije nego što uopće otvore oči. Stavljajući šapice oko majčine bradavice i stimuliraju protok mlijeka. Kasnije taj pokret ne pridonosi nastanku mlijeka, ali to ih podsjeća na majčinu toplinu i sigurnost.

Najčešće uz te pokrete i predu, čime signaliziraju da im je to vrlo ugodno. Postoje teorije da to rade kada su prerano odvojene od majke pa pokušavaju imitirati te trenutke života.

Međutim, i mačke koje su u istom domaćinstvu sa svojom majkom imaju tu naviku pa ta teorija pada u vodu. Drugi tvrde da tako rade sebi udoban krevet, ali ni veterinari ne mogu reći da je baš to razlog.

Jedno je sigurno - kada vas mačka masira, sigurno vas voli. Nekad ne uvlače kandže pri tom ritualu pa se pobrinite da ih redovito uređujete. Nikada nemojte kažnjavati mačku zbog masiranja jer joj to donosi samo ugodu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara