Psi suosjećaju s nama, čak i kad toga nismo svjesni

Psi suosjećaju s nama, čak i kad toga nismo svjesni
123rf.com

JEDNOM davno se mislilo da psi nemaju osjećaje kao i mi ljudi, no stvarnost je da postoje psi koji su vrlo senzibilni i osjećajni. Jedan od jako dobrih primjera je prijateljičin pas, a njena priča glasi ovako:

"Došao je kada je imao nešto više od mjesec dana sa samo 3,2 kilograma. Mala slatka buhtla. Ja sam tada bila u vezi s prilično nestabilnom osobom kojoj sam svim silama htjela pomoći. Moj mali pas kao da je osjećao moju tugu i nemoć i često je znao gurnuti glavu u moje krilo kada bih bila rastrojena i tužna.

Kako je vrijeme odmicalo, on je postajao stariji, no neke stvari se nisu mijenjale. Kada dođem kući, on veselo maše repom i ima sjaj u očima, no kada dođem umorna, tužna ili ljuta, maše sporije i spusti uši.

Ja sjednem pokraj njega, a on kao da uzdahne i nasloni glavu na mene. Dok meni suze teku, kao da me sluša, upija svaku moju riječ i suzu i na kraju me poliže po ruci kao da mi želi reći da će sve biti dobro.

Ni tada nisam pridavala neku posebnu pažnju tome da on osjeća moje raspoloženje, no druženje s drugim psima mi je pokazalo da psi osjećaju kakvog smo raspoloženja. Kod svog psa sam primijetila da moram sebe držati pod kontrolom jer ako ja nisam dobro, nije ni on.

U jednom ružnom razdoblju u svom životu više od dva mjeseca osjećala sam se prilično loše i depresivno. On je počeo gristi šape, bio je bezvoljan i apatičan. Vodila sam ga kod veterinara i obavili smo svu moguću dijagnostiku, no ništa nismo pronašli. On je fizički bio potpuno zdrav.

Onda me jedna divna veterinarka pitala imam li kakvih problema kod kuće i ja sam rekla da imam. Ona je rekla da i moj ljubimac to osjeća i ne zna kako mi pomoći pa se 'grize', znate kao što se ljudi grizu jer su nemoćni u nekom trenutku. Tako je i on bio nemoćan da mene smiri.

U trenutku kada je ružna priča završila i kada sam ja došla k sebi i počela ponovno disati punim plućima i biti sretnija, on je prestao gristi šape i vratio mu se sjaj u oči.

Neki bi rekli da je to možda loša povezanost, ali ono što ja mogu iz iskustva reći je da je meni moj pas najveća utjeha i kada god mi je teško, kada sam tužna ili ljuta, moram to što prije prebroditi jer ne želim da moj pas osjeti moju tugu.

Zajedno plačemo, zajedno se smijemo. On je sada star i zaslužuje osjećati samo moju sreću jer je bio uz mene u svim usponima i padovima."

Ljubimci, ne samo psi, nego i druge životinje mogu osjećati ljudske emocije. Stoga volite svoje ljubimce, primjećujte kako se ponašaju i što vam žele poručiti. Pazite ih i budite zahvalni što su uz vas i u dobru i u zlu. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara