Saznajte na kojim mjestima psi najviše vole da ih mazite, a koja su zabranjena

Saznajte na kojim mjestima psi najviše vole da ih mazite, a koja su zabranjena
123rf.com

DODIR čovjeka i psa može imati terapeutske koristi za obje strane.

Dodiri također služe za ublažavanje blago uzrujanog ili tjeskobnog psa. No, budite oprezni, i psi imaju mjesta na kojima se obožavaju češkati i ona malo manje popularna mjesta. Evo što trebate znati.

Gdje se vole maziti?

Općenito, psi se obožavaju maziti po prsima, ramenima i bazi njihovog repa. Dodatna mjesta, koja podrazumijevaju njihovo zadovoljstvo ovom radnjom, uključuju vrat te područje između ušiju. No, tu su i ona osjetljivija područja, gdje su vaše ruke manje dobrodošle, a to su: njihove uši, šape, vrh repa, vrh glave, njuška ili trbuh. To ne znači da ni jedan pas ne voli da mu se dodiruju ta mjesta, no bilo bi dobro da ih izbjegavate ako primijetite čudno ponašanje kod vašeg ljubimca.

Također, pokret kao što je "čupanje" ogrlice vašeg psa kod njega može izazvati strah. Vaš bi ljubimac mogao ovu vrstu dodira shvatiti kao prijetnju, zbog čega bi mogao pokazivati znakove agresije ili pokušati pobjeći.

Maženje kao nagrada

Nedavno istraživanje pokazalo je kako psi preferiraju maženje više nego verbalne pohvale kad je u pitanju nagrada za njihovo pozitivno ponašanje. Maženje tako pomaže u održavanju dobrih manira. No, ponekad to nije dovoljno pa stručnjaci savjetuju kombinaciju maženja i vokalne pohvale, za najbrže učenje.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara