Saznajte simptome i uzroke pseće depresije

Saznajte simptome i uzroke pseće depresije
123rf.om

ONI ne mogu reći kako se osjećaju, ali vam to mogu pokazati.

Vaš pas ne može vam reći kada se osjeća depresivno niti postoje testovi kojima se to može utvrditi. Upravo zato, vrlo je važno da pratite ponašanje svog ljubimca.

Kad vidite kod svog psa naglu promjenu raspoloženja, ne odugovlačite s posjetom veterinaru. 

Neki od uzroka pseće depresije mogu biti promjena okoline ili renovacija prostora u kojem pas živi, fizičko zdravlje psa, strah od nečega što vi ne znate, tuga za izgubljenim prijateljem ili voljenom osobom, no i vi možete biti uzrok.

Ako ste depresivni, pas može osjetiti vašu energiju i početi se i sam tako osjećati.

Depresija kod pasa vidljiva je i u malim promjenama u svakodnevnoj rutini, a ne samo velikim i dramatičnim životnim promjenama. Donosimo vam 5 simptoma.

1. Interes

Kod depresivnog psa nedostajat će interes za stvarima i aktivnostima koje je dotad obožavao. Najčešći znakovi su letargija, neaktivnost i pokunjenost. Ostali znakovi uključuju tužan pogled, glavu prema dolje ("viseća glava"), spušten rep ili postavljen između nogu te spuštene uši.

2. Prehrana

Depresivni psi obično jedu manje hrane ili piju manje vode. Rjeđe će se dogoditi i da pas počne halapljivo jesti i moliti za još više hrane, no i to može biti jedan od znakova.

3. Spavanje

Psi u prosjeku spavaju 14 sati na dan. Zapravo se radi o nekoliko drijemeža tijekom dana, no ako vaš pas sve teže ustaje iz kreveta, to bi mogao biti problem. To je obično povezano s neaktivnošću pa pokušajte to promijeniti i držati svog psa što aktivnijim.

4. Agresivno i destruktivno ponašanje

Ono uglavnom zahvaća dotad mirnije pse, što upućuje na činjenicu da vaš ljubimac ne dobiva dovoljno tjelovježbe i pažnje.

5. Izgubljenost

I to mislimo na onu po kući, kada se čini kao da vaš ljubimac traži nekoga ili nešto. Uz to, takvo je ponašanje često povezano s cviljenjem ili uzdisanjem.

No dobra je vijest da je depresija kod pasa prolazna. Kroz par dana ili tjedana pas će se oporaviti. Zapamtite, dok jede, pije vodu i obavlja nuždu redovito, to nije velik problem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara