Saznajte što psi najčešće love i zašto

Saznajte što psi najčešće love i zašto
123rf.com

PSI će iskoristiti svaku priliku da pojure za nečim. U nastavku donosimo popis najčešćih stvari za kojima psi trče te objašnjenje zašto to rade.

1. Male životinje

Postoji mnogo pasmina koje su stvorene za proganjanje manjih životinja, kao što su zečevi, vjeverice, kokoši i slično jer je to duboko u njihovom DNK-u.

Ponekad  je to samo uzbuđenje oko potjere, a nakon što zarobe svoj plijen, oni će ga pustiti da ode. Češće se ipak tu radi u ugodi povezanoj s lovom pa oni ne staju sa započetim do samog kraja.

2. Automobili/motocikli/bicikli

Brzina plijena i uzbuđenje razlozi su zbog kojih većina pasa trči za navedenim prijevoznim sredstvima. No, isto tako, većina pasa odustat će od potjere čim se automobil zaustavi.

U slučaju motocikla, bicikla, skateboarda ili rola, veća je vjerojatnost da će pas nastaviti potjeru i nakon što se prijevozno sredstvo zaustavi, i to na grickajući objekt. Ovo ponašanje trebate riješiti što je prije moguće, prije nego što se dogodi bilo kakva ozljeda.

3. Ljudi

Postoji nekoliko razloga zbog kojih psi trče za ljudima. Teritorijalna potjera događa se kad netko nepoznat upadne na njegov teritorij ili prođe kraj njega, što će mnogi psi protumačiti kao prijetnju.

No, tu može biti u pitanju i samo želja za igrom. Psi se često međusobno igraju potjere tako što rastjeruju jedni druge u čoporu te im je to izvor velike zabave. Trčanje za nekim i njegovo hvatanje jedan je oblik nagrađivanja samog sebe. 

4. Rep

I dok većina vlasnika to smatra zabavnim, ne mora nužno biti tako. Naime, psi često hvataju svoj rep kad im je dosadno ili osjećaju tjeskobu.

U slučaju dosade vaš ljubimac treba neprestanu mentalnu stimulaciju. Nastojte ga zabaviti nečime jer jedino tako rep više neće biti toliko privlačan. Ako se radi o tjeskobi, kontaktirajte veterinara te se raspitajte o dostupnim opcijama.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara