Saznajte sve o preslatkim japanskim špicevima

Saznajte sve o preslatkim japanskim špicevima
123rf.com

ODUVIJEK ste željeli samojeda, ali vam se činio prevelikim za vaš dom? Niste jedini. Sličnih problema prema svemu sudeći imali su i Japanci početkom 20. stoljeća koji su problem riješili stvaranjem nove pasmine - japanskog špica.

Budući da je njegovo podrijetlo nepoznato mnogi stručnjaci za pse, među kojima je i Bruce Fogle, autor najpoznatije enciklopedije pasa, smatraju kako je japanski špic minijaturna verzija samojeda koja je u Japanu bila popularna sredinom 20. stoljeća. Danas je pak pas prepoznatljiv po gustoj i čupavoj dlaci bijele boje popularniji u Sjevernoj Americi i Europi.

Japanski špic kao ljubimac preporučuje se svima koji traže malog psa za stan, pod uvjetom da često ne izbivaju iz kuće jer ovi psi posebno su osjetljivi na samoću. Riječ je o jednoj od zdravijih pasmina koja uz pravilnu njegu može doživjeti i više od 16 godina.

Iako su manji od samojeda, neka vas njihov izgled ne prevari jer i oni poput svog pretka imaju puno energije koju negdje trebaju potrošiti.

Pišući o pasmini petguide.com navodi kako uz ranu socijalizaciju i vježbe iz poslušnosti japanskim špicevima treba omogućiti puno kretanja bez obzira na to radilo se o trčanju za lopticama, dugim šetnjama i/ili ih se koristilo kao partnere u nekim od psećih sportova.

Kao i mnoge male pasmine koje vlasnici tretiraju kao igračke tako i japanski špicevi koji nisu pravilno socijalizirani i vlasnik im ne omogući dovoljno kretanja mogu biti problematični, zbog čega ih često prati glas živčanih i agresivnih lajavaca.

"Za japanskog špica kaže se da je veliki pas zarobljen u malom tijelu, tako da mu je potrebno puno vježbe da bi njegov temperament mogli držati pod kontrolom.

Ako vašem psu bude dosadno veća je vjerojatnost da će se kod njega razviti problemi u ponašanju kako što su pretjerano kopanje rupa i žvakanje/uništavanje predmeta", navodi petguide.com.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara