Saznajte zašto psi trče za automobilima i kako ih spriječiti u tome

Saznajte zašto psi trče za automobilima i kako ih spriječiti u tome
Foto: Unsplash

OVO JE pitanje sigurno postavio svaki vlasnik, ali i prolaznik koji se nađe usred "napada" psa na automobil koji je u pokretu. Često nam ne bude jasno zašto se psi izlažu takvoj opasnosti jer automobili u pokretu često znaju nauditi životinjama koje im se nađu na putu. Stručnjaci na ovo pitanje ne mogu dati jednoznačan odgovor, objašnjenja ima nekoliko.

Lovina Psi su rođeni lovci, a sve što se kreće može poslužiti kao lovina. U lavežu i trčanju za kotačima automobila možemo prepoznati model nekadašnjeg reagiranja na približavanje neprijatelja, odnosno lovine. Na isti način na koji pojedini psi reagiraju na automobile u pokretu, ptičari i goniči reagiraju u trenutku približavanja divljih životinja. 

Protivnik Psi u automobilima i kotačima koji se kreću vide protivnika koji ugrožava teritorij na kojem su oni dominantni. Napad je logična reakcija životinje na prijetnju, napadom tu prijetnju pokušavaju otjerati i poručiti joj da se na to mjesto više ne vraća. 

Dosada Postoji i teorija da psi to često rade i samo zato što im je dosadno. Buka koja dolazi iz auspuha tada mu postaje zabavna pa reagira na nju i na kotače u pokretu. No nitko nije objasnio zašto psi trče za nekim automobilima, dok na druge uopće ne obraćaju pažnju. 

Bez obzira na to koji je razlog trčanja, rezultat te aktivnosti može biti poguban za pse. Ako se vaš pas ponaša prema automobilu kao prema lovini, morate mu odvratiti pozornost i naučiti ga da ta aktivnost nije poželjna. To ćete učiniti tako što ćete ga u trenutku kada ugleda automobil dozvati i dati mu poslasticu.

Ako se ne odazove, mahnite mu vrećicom s poslasticama ili omiljenom igračkom, a kada vam se približi, pomazite ga i dajte mu nagradu. To činite sve dok ne razvije automatski refleks, odnosno dok ne primijetite da kad vidi auto, gleda prema vama i prilazi vam. Za neke je pse, pak, dovoljno povisiti ton i opomenuti ga kada krene za automobilom te ga nakon toga pomaziti i pohvaliti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara