Saznajte zašto psi vole njušiti međunožje svojih vlasnika

Saznajte zašto psi vole njušiti međunožje svojih vlasnika
123rf.com

PSEĆI je njuh, kao što vjerojatno već znate, puno snažniji od ljudskog. Oni njuhom otkrivaju svijet i bića oko sebe. Psi u nosu imaju poseban (Jacobsonov) organ koji im služi za otkrivanje raznih tvari koje čine miris. Sigurno ste primijetili da psi vole njušiti međunožje ljudi, no vjerujemo da vam nije bilo jasno zašto to rade. Prije nego što odgovorimo na ovo pitanje, moramo naglasiti da psi to rade i jedni drugima.

Njušenjem stražnjice mogu saznati kojeg je spola drugi pas, čime se hrani, kako je raspoložen te niz drugih informacija. Doktor George Preti radio je na ispitivanju analnih izlučevina kod pasa te je otkrio da pseće stražnjice imaju analne vrećice – male žlijezde koje ispuštaju kemijske spojeve. Jedan od tih spojeva je trimetilamin – organski spoj koji nastaje raspadanjem biljaka i životinja, a prepoznatljiv je kao smrad lošeg zadaha ili trule ribe.

Zahvaljujući svom posebnom organu za njušenje, psi mogu saznati razne informacije o drugom psu. Baš zbog toga, psi njuše i stražnjicu te spolne organe svojih vlasnika i drugih ljudi. Čine to kako bi nas upoznali. Na taj se način povezuju s nama i otkrivaju o nama informacije. Psi mogu osjetiti ako ste nedavno bili seksualno aktivni, osjete ovulaciju i mjesečnicu kod žena te osjete kada je žena u drugom stanju.

Bitno je ne grditi psa kada to radi jer moramo biti svjesni toga da psi jednostavno komuniciraju na drugačije načine. Ako vaš pas to čini, znači da vas upoznaje, prihvaća i voli. Nemojte mu to braniti. Isto tako, ako to radi neprestano i prečesto, postoji šansa da osjeća da nešto s vašim zdravljem nije u redu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara