Shiba inu: Mali pas lavljeg srca

Shiba inu: Mali pas lavljeg srca
123rf.com

KAD se u Hrvatskoj govori i piše o japanskim psima, često se u prvi plan stavljaju akite i tose. Prve je proslavio film o Hachiku, dok se tose najčešće spominje u kontekstu oštrih čuvara i pasa koje se povezuje s borbama.

Potpuno nepravedno zapostavlja se jedna od najstarijih pasmina uopće - shiba inu (šiba inu).

Šiba inu ili shiba inu je pasmina pasa iz Japana i najmanji je od 6 japanskih pasmina. Japanci ga kao i ostalih pet pasmina smatraju svojim nacionalnim blagom na koje su izuzetno ponosni. Shiba inu, iako najmanji od svih japanskih pasmina, spada u pse srednje veličine.

Shiba inu, najmanji japanski špic, spada u najstarije pasmine na svijetu. Mužjaci su visoki od 35 do 43 cm u hrptu, a ženke od 33 do 41 cm u hrptu. Prosječna težina za mužjake je 10 kilograma, a za ženke 8 kilograma.

Tijelo je nabijeno i snažno, posebno je uočljiv snažan vrat i široke grudi. Krzno je debelo i gusto i prilagođeno hladnijim podnebljima, ali pasmina je veoma prilagodljiva tako da podnosi i toplinu. Krzno je crvenkasto ili crvenkasto-crno, na grudima i obrazima uvijek bijelo. Imaju kitnjasti rep, karakteristično uvijen kao i kod drugih špiceva.

Shiba inu, kao pripadnik najstarijih pasmina na svijetu, pokazuje veliku samostalnost i inteligenciju. Ako se odlučite na nabavu ove pasmine kao kućnog ljubimca, učinite to čim je štene spremno za život bez majke, jer će odgoj biti puno lakši i bit ćete ponosni vlasnik ove prekrasne pasmine egzotičnog izgleda.

Neke od „prednosti“ ove pasmine su to što jako rijetko laju, lavež u pravilu ispuštaju samo kada osjete stvarnu opasnost, miris im je jako slab u odnosu na druge pasmine, a dlaka ne zahtijeva preveliku njegu.

Shiba inu vole svoju obitelj i tu privrženost redovito pokazuju, ugodni su prema djeci. Jedna od „mana“ je to što imaju vrlo izražen nagon za lovom, tako da prilikom boravaka na otvorenom trebate pripaziti na taj lovački nagon koji ih zna dovesti u sukob s drugim manjim životinjama, a ne prezaju niti od sukoba s puno većim protivnicima. Dakle, jedna veoma srčana i hrabra pasmina.

Pokazuju veliki oprez prema nepoznatim osobama, tako da su se iskazali i kao odlični čuvari.

Ako vam je to prvi pas, naša preporuka je da ljubimca upišete u neku od psećih školica u kojima ćete naučiti kako treba raditi sa svojim psom, jer na vrijeme i pravilno socijalizirana shiba inu bit će savršen obiteljski pas.

Kako bi to postao, psa od malena treba učiti što smije, a što ne smije. No, vlasnici (pogotovo početnici) često griješe što psima dok još sliče plišanim medvjedićima ne daju do znanja što smiju, a što ne. Kad odrastu, uzimajući u obzir njihovu inteligenciju i tvrdoglav karakter, takvi psi mogu postati neposlušni.

Kod socijalizacije posebno treba obratiti pažnju na obuzdavanje lovačkih nagona jer je riječ o psima sklonima lovljenju malih životinja koje smatraju svojim plijenom. Osim što mogu ozlijediti druge životinje loveći ih, i same mogu stradati. Primjerice, završiti pod kotačima automobila.

Shiba inu je aktivna životinja s jedinstvenim izgledom koji neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Iako je skromne veličine i rijetko laje, to je izvrstan čuvar. Kod takvog psa uvijek ćete biti u središtu pozornosti drugih vlasnika i postat će vam vjerni prijatelj i pomagač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara