Sveta birmanska mačka: Čuvar duša s licem i karakterom anđela

Sveta birmanska mačka: Čuvar duša s licem i karakterom anđela

 Foto: www.123rf.com

SVETA birmanska mačka prepoznatljiva je po dugačkom, snažno građenom tijelu koje 'stoji' na zdepastim nogama srednje dužine. Tijelo je prekriveno poludugom svilenom dlakom.

Opisujući standard pasmine uzgajivačnica Puss in Socks piše kako se birme rađaju bijele, ali tijekom života mijenjaju boju. Dlake na tijelu mogu biti od tamnije bijele boje do svijetlosmeđe boje i znatno se razlikuje od svih ostalih dugodlakih i srednje dugodlakih mačaka. Na njušci, ušima, nogama i repu u pravilu se nalaze tamne 'oznake'.

Sveta birma posebna je po šapama koje su snježno bijele boje zahvaljujući kojima mačka izgleda kao da nosi čarapice. U kombinaciji s plavim očima sveta birma ima lice anđela, a prema riječima uzgajivača takav im je i karakter.

Konkretno, riječ je o nježnim mačkama koje nisu bučne, obožavaju ljude i stalno traže njihovo prisustvo. Ova pasmina poznata je i kao prijatelj pasa. Naravno, onih koji su od malena učeni na suživot s mačkama.

Vrijeme nastanka ove stare pasmine je nepoznato, ali uz njezin nastanak vežu se zanimljive priče. Pišući o podrijetlu pasmine Savez felinoloških društava Hrvatske navodi kako je prema legendi ova prekrasna mačja pasmina nastala u budističkom hramu u brdima Lugh u Indokini i to kao posveta božici reinkarnacije Tsun Kyan Kse .

Prema tom vjerovanju u tom je hramu živio svećenik s bijelim mačkom Sinnom. Tijekom meditacije došli su razbojnici te ga ubili. U jednom trenutku mačak je skočio na njegovo mrtvo tijelo i istodobno pogledao u kip božice.

I dogodilo se čudo: bijela boja mačke poprimila je boju kože božice Tsun Kyan Kse, žute su oči postale safirno-plave kao božičine, a noge, rep, nos i uši poprimili su boju zemlje. Samo su šape koje su dodirivale tijelo svećenika ostale bijele kao znak ljubavi i čistoće. Toga su dana i sve ostale mačke u hramu poprimile boju mačka Sinna. Vidjevši to čudo preobrazbe, razbojnici su pobjegli iz hrama.

Kako bi njegovu dušu prenio u raj mačak Sinn je sedam dana bez hrane i vode stražario uz tijelo svećenika i onda uginuo. Zbog toga se svete birme smatraju čuvarima duša budističkih svećenika. Naravno, riječ je o legendi.

Pasmine mačaka - zanimljivosti

Britanska kratkodlaka mačka

 Perzijska mačka

Maine coon

Savannah mačka

Ragdoll mačka

Thai mačka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara