U Albaniju otišla i tri spasilačka tima iz zagrebačkog kluba KOSSP

U Albaniju otišla i tri spasilačka tima iz zagrebačkog kluba KOSSP
KOSSP

JUČER smo pisali o hrabrim potražnim psima koji su otišli u Albaniju, a danas vas upoznajemo i s tri spasilačka tima iz zagrebačkog kluba KOSSP. Pitali smo ih da nam kažu nešto o sebi, psima i vodičima. Članovi KOSSP-a su dio službene misije ravnateljstva MUP-a. Na teren su otišli Tomislav s kujicom Witch, Igor Goreta i Django te Valentina s Larsom. Svi troje su članovi KOSPP-a i iskusni vodiči te su osvojili brojne nagrade na natjecanjima. 

TOMISLAV ZDENČAR (39 godina) & WITCH, kujica border collie, 7 godina 

Zdenčar se psima bavi preko 20 godina, koliko je i član KOSSP-a, a osim spasilačkim radom bavi se i drugim kinološkim disciplinama. Voditelj je obuke spasilačkih pasa u trening-grupama te se konstantno educira na temu spašavanja. Ove godine je položio i MRT licencu za spašavanje u prirodi, čime je postao jedini vodič spasilačkog psa s obje licence u Hrvatskoj.

Potvrdio je i licencu MRT (Mission Readiness Test), međunarodnu licencu za sudjelovanje u međunarodnim misijama koju provodi međunarodna organizacija za spasilačke pse (IRO - https://www.iro-dogs.com/wch/). Navedena licenca kvalitetno priprema vodiča, uči vodiče o načinu i taktikama pretraživanja, pružanju prve pomoći unesrećenom, pružanju prve pomoći psu, izvlačenju iz ruševina i sličnom. Zdenčar je ujedno i operativni vatrogasac DVD-a Prečko, baš kao i njegov kolega Igor Goreta

Igor sa psima radi oko šest godina, a prije četiri godine je počeo trenirati uz spasioce.

Aktivni je vodič spasilačkog psa i voditelj spasilačke trening-grupe. Njegov pas Django je mješanac u tipu hrvatskog ovčara kojeg je pronašao zajedno s bratom u šumi dok su bili štenci. Brata je udomio, a u Djangu je prepoznao potencijal radnog psa. Django je brzo potvrdio Igorov osjećaj te je u rekordnom roku položio sve ispite i ove godine je položio i licencu MRT (Mission Readiness Test) za spašavanje iz ruševina

Petra Čović i njen pas Lars (border colli) su u Albaniji kao podrška jer Lars ima 13 i pol godina, no potrebno im je bilo Petrino iskustvo od 18 godina.

Petra je prošla brojne edukacije iz tog područja. Vodič je spasilačkih pasa, licencirana voditeljica tečaja za spasilačke pse, trenerica u međunarodnoj organizaciji spasilačkih pasa IRO i sutkinja u radu spasilačkih pasa. Neno iskustvo je neprocjenjivo.

Želimo im puno sreće i siguran povratak kući. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara