U Belgiji u zatočeništvu na svijet došao bijeli nosorog

U Belgiji u zatočeništvu na svijet došao bijeli nosorog
Screenshot

MLADUNČE bijelog nosoroga došlo je na svijet u belgijskome zoološkom vrtu Pairi Daiza, izvijestili su u ponedjeljak njegovi zaposlenici koji sudjeluju u programu očuvanja ove ugrožene životinjske vrste.

"Prekrasan mali mužjak na svijet je došao u ponedjeljak, 25. studenoga, rano ujutro", stoji u priopćenju Pairi Daiza. "Majka mladunčeta Madiba i mladunče su dobro."

Iz zooa su objavili da je još jedna ženka, Elie, skotna, a dolazak novog mladunca na svijet očekuje se "krajem ove godine".

U oba slučaja se radi o prirodnom začeću. 

U priopćenju zoološkog vrta stoji da je južni bijeli nosorog izbjegao potpuno izumiranje u 20. stoljeću te se dodaje da broj primjeraka u divljini danas iznosi samo oko 20.000.

Drugoj podvrsti, sjevernom bijelom nosorogu, uskoro prijeti izumiranje. Na čitavom planetu postoje još samo dvije ženke. Posljednji mužjak, Sudan, uginuo je prošle godine.

Zbog krivolova i gubitka staništa broj bijelih nosoroga strelovito opada, a uz navedeno je otegotna okolnost sporo razmnožavanje. Naime, ženke spolno sazrijevaju sa 7 ili 8 godina te svake dvije do tri godine okote jedno mladunče nakon čak 16 mjeseci gestacije.

Kod nekih je vrsta nosoroga uspješno provedena umjetna oplodnja, no u zadnjih je petnaestak godina uslijed kompleksnog načina razmnožavanja okoćeno manje od 10 jedinki.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara