Uginuo je Buddy, prvi pas u SAD-u zaražen covidom-19

Uginuo je Buddy, prvi pas u SAD-u zaražen covidom-19
Foto: Pexels (Na fotografiji nije pas iz teksta)

BUDDY, sedmogodišnji njemački ovčar sa Staten Islanda u New Yorku, prvi pas koji je na testiranju bio pozitivan na koronavirus u Sjedinjenim Državama, uginuo je 11. srpnja nakon tromjesečne bolesti. 

Kako je prenio CNN pozivajući se na National Geographic, nije jasno je li Buddy uginuo od komplikacija izazvanih koronavirusom kojim se vjerojatno zarazio od svog vlasnika Roberta Mahoneyja ili od limfoma. 

Dva veterinara koja nisu sudjelovala u Buddyjevom liječenju su na temelju medicinske dokumentacije rekla da je pas vjerojatno uginuo od raka.

"Nije jasno je li se zbog raka lakše zarazio koronavirusom ili je obolio zbog virusa, ili se to poklopilo", piše časopis. 

"Kažete ljudima da vam je pas pozitivan i oni vas gledaju kao da imate deset glava", rekla je Mahoneyjeva supruga Allison.

Američko ministarstvo za poljoprivredu (USDA) potvrdilo je 2. lipnja da je Buddy prvi pas u kojega je bila potvrđena zaraza koronavirusom u Sjedinjenim Državama.

Tada je USDA izvijestio da su uzorci uzeti radi testiranja jer je pas pokazivao teškoće pri disanju i dodao: "Očekuje se da se pas potpuno oporavi."

No to se nije dogodio i njegovo se zdravstveno stanje pogoršavalo i na kraju je počeo izbacivati ugruške krvi. 

"Činilo se kao da izbacuje cijelu svoju nutrinu", objasnila je Allison i dodala: "Buddy imao volje za život." Ali, više mu se nije moglo pomoći i zato je eutanaziran.

U SAD je zaraza koronavirusom potvrđena u manje od 25 pasa i mačaka, navodi USDA.

Ne postoje obvezni testovi za životinje koje žive u domu ljudi pozitivnih na covid-19 pa je tako nepoznato koliki je stvaran broj zaraženih kućnih ljubimaca.

"Uginuli su i drugi pas koji je bio pozitivan na koronavirus u SAD-u, u državi Georgia, te šesti pas u saveznoj državi Južna Karolina", navodi National Geographic.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti daje smjernice za skrb o kućnom ljubimcu oboljelom od covida-19, no ne i informacije kako ga testirati ni informacije o veterinarima za testiranje i liječenje.

Obitelj Mahoney tuguje za Buddyjem te ističe da je bila frustrirana nastojeći testirati psa koji je obolio u travnju te je vlasnik posumnjao na to da se zarazio virusom, no tek sredinom svibnja obitelj je konačno pronašla veterinara koji ga je testirao i potvrdio zarazu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara