Ugrize li vas ovaj mrav, crno vam se piše!

Ugrize li vas ovaj mrav, crno vam se piše!
Screenshot

ZBOG boli koja se može usporediti s boli koju čovjek osjeća kad ga pogodi metak, mrave znanstvenog naziva Paraponera clavata nazivaju još "metak mravima".

Otrov poneratoxin koji prilikom "ugriza" ispuštaju na žrtve djeluje paralizirajuće, uzrokujući prvo nepodnošljivo peckanje, nakon čega dolazi do grčenja mišića.

Njihove žrtve najčešće su ljudi koji pomoću njih testiraju granice izdržljivosti boli. Primjerice, brazilsko pleme koristi ih pak prilikom obreda inicijacije.

Kako bi dokazali da više nisu djeca, mladići spremni postati ratnici 10 minuta moraju izdržati njihove "ugrize", nakon čega trpe užasne bolove.

Budući da čovjek posljedice ugriza osjeća i 24 sata nakon što je do njega došlo, nazivaju ih i "24-satnim mravima".

Bioweb.uwlax.edu navodi kako je riječ je o otrovnim crvenkasto-crnim/smeđim insektima koji narastu do veličine od 30-ak milimetara.

Žive na vlažnim terenima južnoameričkih prašuma, u kolonijama od nekoliko stotina jedinki, najčešće gradeći mravinjake ispod drveća, a može ih se i vidjeti u grmlju koje prima vrlo malo sunčeve svjetlosti, u krošnjama drveća, a osim na biljkama, ponekad se u potrazi za hranom spuštaju na tlo.

Po pitanju prehrane nisu previše izbirljivi. Hrane se raznim insektima, člankonošcima, beskralježnjacima, ponekad čak i dijelovima uginulih kralježnjaka. Također, na njihovom meniju nalazi se i nektar biljaka.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara