Ugrožene životinjske vrste u Hrvatskoj

Ugrožene životinjske vrste u Hrvatskoj

Foto:123rf.com

ZNATE li koliko ima zaštićenih životinjskih vrsta u Hrvatskoj i koje su to? 

Bjeloglavi sup ptica je grabljivica koja pripada porodici jastrebova. Ova je životinjska vrsta strogo zaštićena na području Hrvatske, što znači da se njezin život, ali i njezinu nastambu ne smije ugrožavati. Nalazi se na području otoka Cresa, gdje i postoji udruga koja se bavi njegovom zaštitom.

Sredozemna medvjedica bez dileme je jedna od najugroženijih sisavaca u Hrvatskoj, pa ne čudi da je na popisu strogo zaštićenih životinja. Izgledom i veličinom poprilično je slična tuljanu, a na našem području zaštićena je od početka 20. stoljeća.

Macaklin je strogo zaštićena životinjska vrsta koju možemo naći na otoku Lošinju. Ove zanimljive životinjice dijele se na dvije vrste, na kućnog macaklina i zidnog macaklina. Macaklin je prvenstveno noćna i bezopasna životinja, a ugrožavanje njegova života ili njegovog staništa zakonom je zabranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plemenita periska glasi kao najveći školjkaš Jadranskog mora, a ima sposobnost narasti i do visine jednog metra. Ujedno je i jedna od najvećih školjki na svijetu, što je čini zaista posebnom. Njezin život i stanište u Sredozemnom moru vrlo su ugroženi, zbog čega ne čudi što se nalazi na popisu strogo zaštićenih životinjskih vrsta.

Kitovi i dupini žive u morima i oceanima, pa ih tako možemo naći i u Jadranskom moru. Razlikujemo mnogo različitih vrsta ovih divnih morskih životinja, a svaka je u Hrvatskoj zakonom zaštićena. U potpunosti je zabranjen bilo kakav lov ili slično ugrožavanje njihova života.

Životinje vuk i ris zakonom su zaštićene vrste još od 1995. godine. Danas im se broj drastično smanjuje, uglavnom zbog loših uvjeta staništa, raznih bolesti te krivolova. Vukovi u Hrvatskoj naseljuju područje Gorskog kotara, Like te Dalmacije. Slično je i s risom, životinjom koju danas možemo pronaći u Gorskom kotaru te na Velebitu. Osim ovih kopnenih grabežljivaca, još treba istaknuti vidru, divlje mačke te leptire kojih u Hrvatskoj ima preko 30-ak vrsta.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara