Upoznajte naše hrabre pse koji u Albaniji spašavaju ljude nakon potresa

Upoznajte naše hrabre pse koji u Albaniji spašavaju ljude nakon potresa
HUOOP

HRVATSKI psi tragači spašavat će stradale u Albaniji, jučer su otišli i tamo su do daljnjeg. Članica udruge HUOOP Bojana Šantić dala nam je par informacija o samoj Udruzi i njihovom radu te imena potražnih timova koji su u Albaniji. 

"HUOPP ima 15 aktivnih potražnih timova - potražni tim čine vodič i njegov potražni pas. Kako smo članovi Međunarodne organizacije za potražne pse (IRO), svi naši timovi polažu jedan od najtežih ispita na međunarodnoj razini "Mission readiness test" kako bi dobili licencu za odlazak u međunarodne misije. Isto tako, još jedna specifičnost naše udruge jest da smo specijalizirani za potragu u urbanim područjima (katastrofe većih razmjera, potresi). Kako u Hrvatskoj nasreću do sad nije bilo takve situacije, najviše iskustva dobivamo kroz kontinuiran rad na međunarodnoj razini - kroz različite treninge i vježbe - simulacije stvarnih situacija i akcija.

Naši potražni timovi koji su trenutno u Albaniji su - imena pasa i njihovi vodići


1. Tanda 
2. Gizmo (labrador na našoj cover photo) 
3. Inu 
4. Dharma 
5. Farhana

Svi psi imaju između 3 i 8 godina i u treningu su od šteneće dobi.

Timovi su se odazvali na poziv za mobilizaciju od strane Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH koji je došao danas u jutarnjim satima te su u roku nekoliko sati bili u helikopterima, na putu za Albaniju. Mislimo da je važno napomenuti kako su HUOPP timovi, uz visoku razinu obuke, uvijek u stanju pripravnosti, s čime šira javnost nije dovoljno upoznata. "

Mi im želimo puno sreće u potrazi i da nam se brzo vrate.  

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara