Upoznajte preslatkog aljaškog klee kaija: Minijaturna verzija haskija

Upoznajte preslatkog aljaškog klee kaija: Minijaturna verzija haskija
123rf.com

ZBOG njihove snage i izdržljivosti aljaške haskije mnogi smatraju jednom od najboljih radnih pasmina na svijetu, pogotovo kada je riječ o vuči saonica, za što ih se na Aljasci uglavnom koristi.

Budući da ih se u njihovoj domovini uzgaja isključivo kao radne a ne pse za društvo, Linda Spurlin iz Wasille na Aljasci početkom 1970-ih pokrenula je uzgojni program stvaranja "društvenije verzije" aljaškog haskija.

Kako u svojoj Enciklopediji pasa navodi Bruce Fogle, 1988. pridružili su joj se i drugi uzgajivači te je kao rezultat njihovog rada nastala potpuno nova pasmina - aljaški klee kai (na eskimskom znači mali pas).

Dolaze u tri veličine: patuljasti (do 33 cm), minijaturni (33 do 38 cm) i standardni (38 do 43 cm). Ovisno o tipu kojem pripadaju, mogu težiti od 4,5 do devet kilograma. Poput svih haskija, imaju dvostruko krzno koje ih štiti od hladnoće.

Aljaški klee kai, kao i njegov srodnik aljaški haski, tipičan je nordijski pas čije su glavne odlike izdržljivost, atraktivan izgled i suzdržanost prema nepoznatim osobama.

Kao ljubimci idealni su za sve koji traže malog, ali aktivnog psa. Iako su niski rastom, nemojte podcijeniti njihovu veličinu jer poput svog rođaka mogu biti iznimno oštri.

Također, imaju izražene lovačke nagone te ih od malena treba učiti na suživot s mačkama i ostalim manjim životinjama! U suprotnom mogli bi ih tijekom svake šetnje naganjati, što je izuzetno opasno jer tijekom jurnjave mogu završiti pod kotačima automobila.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara