VIDEO Border kolija smatra se najinteligentnijim psom, saznajte zašto

VIDEO Border kolija smatra se najinteligentnijim psom, saznajte zašto
123rf.com

BORDER koli, odnosno graničarski škotski ovčar, radni je pas čija je glavna zadaća tijekom povijesti bila čuvanje ovaca. Ti su psi prepoznatljivi po tijelu atletske građe prekrivenom kratkom ili umjereno dugom dlakom i svojoj najčešće crno-bijeloj ili smeđe-bijeloj boji. Svi koji žele imati ovu pasminu moraju znati da su oni zahtjevni psi i da se s njima mora puno raditi. 

Prema istraživanjima, border koli spada u najinteligentnije pse na svijetu, može naučiti puno trikova, naredbi i riječi, no sve to zahtijeva jako puno ulaganja, vremena i strpljenja.

Pravim odgojem i socijalizacijom ove pse možete osposobiti za sve. Uz vas se i oni mogu baviti sportom - trčanjem, bicikliranjem, aktivnim i dugim šetnjama - ili sportsko-radnom kinologijom, a mogu i naučiti bezbroj trikova.

Borderi su izvrsni psi spasioci i aktivnom vlasniku ovaj će pas biti idealan ljubimac. Nevjerojatno inteligentan i pun energije, border koli konstantno traži zanimaciju i svrhu te je iznimno povezan s ljudima. Ipak, treba znati da će najsretniji biti s ljudima koji imaju jednako puno energije kao i oni.

S obzirom na njihovu ovčarsku prirodu, u društvu male djece mogu se osjećati frustrirano jer ih ne mogu držati na okupu. Ovaj pas će vam biti zahvalan ako ga zaposlite da koristi svoje tijelo i mozak, a u suprotnom može postati vrlo nesretan i destruktivan.

Stoga zapamtite, ako želite ovog divnog psa kao kućnog ljubimca, prvo razmislite koliko stvarno imate vremena i volje za rad s njim.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara