VIDEO Doznajte kako prepoznati spol kornjače

VIDEO Doznajte kako prepoznati spol kornjače
123rf.com

VODENE kornjače većini se čine kao dobar kućni ljubimac jer su jeftine, malog rasta, a i njihovo održavanje nije skupo. No imajte na umu da se one zapravo ne vole nositi i maziti kao drugi kućni ljubimci.

Ako ste već nabavili kornjaču, ukućani će se prvo htjeti dogovoriti oko imena. To bi bilo lako da kornjači znate spol, a ovaj članak će vam pomoći pri tome. Kod malih kornjačica spol je teško razlikovati, ali kako rastu, razlike postaju vidljivije.

Imajte na umu da kornjače dugo žive pa spolnu zrelost dostižu tek poslije treće godine života, što naravno ovisi o vrsti.

Da bi kornjača uopće dostigla spolnu zrelost u zatočeništvu, mora imati adekvatne uvjete - grijač, svjetlo i pravilnu prehranu. Najuočljivija razlika je da muške kornjače imaju duži rep i deblji pri korijenu od ženskih.

Ženkama rep uglavnom ne prelazi dužinu stražnjih nogu, dok je kod mužjaka redovito duži.

Još jedna od razlika je ta da je ženkin donji dio oklopa, plastron, potpuno ravan, a mužjaci imaju blago udubljenje koje mu olakšava parenje. Ženke također imaju kloaku koja je bliže korijenu repa, dok je mužjacima penis uvučen u kloakalni otvor.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara