Visoke temperature zahtijevaju i dodatnu brigu za ljubimce. Pazite na njih

Visoke temperature zahtijevaju i dodatnu brigu za ljubimce. Pazite na njih
123rf.com

ODRŽAVANJE optimalne temperature organizma važan je zadatak svih sisavaca. Temperaturni receptori u tijelu omogućavaju psu da osjeti kada se pothlađuje, a kada pregrijava.

Psi se hlade i mirovanjem. Zavuku se u hladovinu i leže kako im temperatura po vrućini ne bi dodatno porasla. Omogućite svom ljubimcu da se sakrije od sunca u sjeni. Ako boravi u zatvorenom prostoru, taj prostor mora imati protok svježeg zraka

Ljubimac mora imati dovoljno svježe vode na raspolaganju, po mogućnosti hladne. Zdjelice s vodom i pojilice uvijek moraju biti pune, a vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno jer topla i ustajala voda može poremetiti probavu vašeg ljubimca.

Iako se psi vole izležavati na suncu, važno je znati da, baš kao i ljudi, mogu dobiti opekline, osobito ako im je dlaka rijetka ili bijele boje. Za razliku od nas, psi se ne znoje kroz žlijezde (osim na šapama). 

Umjesto toga, rashlađuju se brzim protokom hladnijeg zraka preko površine jezika. Površinske krvne žile se šire dajući mu svijetloružičastu boju. Voda isparava s jezika, pomažući psu da tako rashladi i druge dijelove tijela. Što je jezik više isplažen, psu je toplije.

Odlična ideja po vrućini jest postaviti dječji bazen pun vode u kojem se pas može rashladiti kada god poželi.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara