Vlasnici ljubimaca ne štite ih od sunca unatoč upozorenjima veterinara

Vlasnici ljubimaca ne štite ih od sunca unatoč upozorenjima veterinara
Foto: Unsplash

VIŠE od polovice vlasnika kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji ne štiti svoje životinje od sunca, otkrilo je novo istraživanje.

Pokazalo se da 51 posto vlasnika pasa nikad ne štiti svoje ljubimce, a trećina (33 posto) kaže da to čine ponekad. 

Ovo istraživanje provela je tvrtka Webbox kako bi provjerila slušaju li ljudi upozorenja veterinara uoči sezone visokih temperatura koje za životinje mogu biti pogubne.

Vlasnici ljubimaca u dobnoj skupini od 25 do 34 najčešće paze na svoje krznene prijatelje. Više od četvrtine (28 posto) kaže da se uvijek pobrinu da su njihove životinje zaštićene od sunca.

“Psi i mačke su skloni opeklinama i raku kože, baš kao i ljudi, a jednostavno ih je zaštititi u nekoliko koraka”, kaže veterinarka Heather Venkat za Metro.

Potrebno je limitirati vrijeme koje ljubimci provode direktno izloženi suncu te im osigurati pristup hladu. 

“Ako imaju kratku dlaku, posebno bijele boje, veća je vjerojatnost da zarade opekline. Stavite im sigurnu količinu zaštitne kreme za životinje na nos ili gole dijelove tijela izložene suncu, kao što su vrhovi ušiju”, savjetuje veterinarka.

Neki psi će lizati kremu pa je zbog toga važno ne koristiti one namijenjene ljudima. Takvi proizvodi za njih mogu biti otrovni i uznemiriti im želudac.

Dr. Heather ističe da je najvažnije ne šišati dugodlake pse tijekom ljeta.

“Zbog toga im može biti još toplije i zbog manjka zaštite (dlake) će biti skloniji opeklinama”, pojasnila je.

Također, ne ostavljajte ljubimce same u automobilima jer temperatura u zatvorenom prostoru u kratkom roku može narasti i biti pogubna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara