Vozači, oprez! Sezona je malih ježeva, pazite kako vozite

Vozači, oprez! Sezona je malih ježeva, pazite kako vozite
123rf.com

SVAKE godine u ovo doba na hrvatskim cestama je sve više ježeva pa ljubitelji životinja mole vozače da budu dodatno oprezni. Kako bi se izbjeglo nepotrebno stradavanje ježeva, budite oprezniji, pogotovo u sumrak i noću.

Ako naiđete na ozlijeđenog ježa, možete se javiti u Udrugu AWAP, centar za zaštitu životinja i prirode Key ili lokalnom veterinaru. U Hrvatskoj postoji autohtona vrsta ovih slatkih životinja, sjeverni bjeloprsi jež koji živi u šumama i na poljima.

Njega često možete vidjeti u blizini ljudskih naselja, gradskih parkova i vrtova. Sjeverni bjeloprsi jež aktivan je u sumrak i noću, a dan provodi u gnijezdu od trave i lišća. On je jedini europski sisavac koja ima tijelo prekriveno bodljama.

Najveći problem za ježeve predstavlja sve veći broj prometnica na kojima svake godine stradava velik broj ježeva, naročito u doba parenja ili kada ježići dovoljno odrastu i započinju samostalan život.

Najčešći uzrok smrti ježeva su neoprezni vozači, stoga pazite kako vozite. Ježevi su slatki, bezopasni i vrlo korisni. Oslobodit će vas puževa, zmijskih jaja, malih otrovnica i insekata štetnih za vrtove. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara