Zašto naše mačke ruše sve što nađu na stolu?

Zašto naše mačke ruše sve što nađu na stolu?
Screenshot: YouTube

KADA mačka nešto sruši, to može biti jako smiješno, ali je često i vrlo opasno. Ipak, popis razloga zbog kojih one vole raditi takve gluposti je zaista dugačak.

Svatko tko je imao kontakt s ovim kućnim ljubimcima zna da su mačke iznimno vješte sa svojim šapama. Gledajući ih samo kako se igraju, možete vidjeti kako svojim šapama spretno čeprkaju po stvarima, ali nerijetko upotrebljavaju svoje kandže da bi lansirale stvari u zrak, piše popularni portal za kućne ljubimce VetStreet.

Poznati su vam i primjeri kako one spretno koriste svoje šape da bi uhvatile neku igračku u letu, a, naravno, tako je i kada love.

Mačke su iznimno znatiželjna bića i odlično im idu brzi potezi. Mnoge mace su stručnjaci za hvatanje muha u letu, dok su neke od njih pravi akrobati kada izvode salto da bi dohvatile vrh neke igračke ili klupka.

Iako poznajemo prirodu mačaka, ovaj portal navodi da se ljudi ipak često zapitaju zašto njihovi ljubimci uživaju u rušenju predmeta sa stolova, polica ili nekih drugih površina. Međutim, razlozi za takvo ponašanje su mnogobrojni.

Jedan od razloga bi mogao biti njihov naglašeni nagon za igru, no takvo ponašanje može biti i samo izraz njihovog istraživačkog instinkta. Međutim, kako se navodi na ovom portalu, njihov nagon za rušenje predmeta je najvjerojatnije posljedica znatiželje.

Mačke zapravo zadirkuju i opipavaju naše predmete kako bi saznale pomiče li se taj predmet ili ne, a pad tih predmeta je posljedica nehotičnog istraživanja naših ljubimaca. Kada mace opaze da određeni predmet pada, intrigira ih brzina pada tog predmeta, ali i zvuk koji on proizvede kada padne na tlo, a vjerojatno sve to čine kako bi dobile pažnju svojih vlasnika, bez obzira na to što reakcije nisu često blagonaklone nakon bacanja predmeta po kući.

Dakle, mačke su već naučile da će im vlasnik pritrčati čim čuje da je nešto palo u njegovom domu i to ide u prilog činjenici da su ovi kućni ljubimci odavno naučili kako privući pažnju vlasnika svojim ponašanjem.

Ovaj portal dodaje i da je prirodno da će vlasnik brže dotrčati ako nešto jače tresne o pod. Ipak, mačke ponekad uživaju gledati kako neki predmet pada s visine, a kasnije trčanje za njim smatraju vidom nagrade za svoj minuli rad. Dok se one ludo provode u toj jurnjavi, njihovi vlasnici se često uzrujavaju, a ono što je najgore, takva mačja posla mogu dovesti i do ozbiljnih problema. Primjera radi, ako maca sruši neki stakleni predmet, postoji velika mogućnost da se poreže, a to staklo kasnije može ozlijediti i ljude. Ništa bolje nije ni ako mačka krene automatski skakati za srušenim predmetom jer tada posljedice pada mogu biti zaista opasne.

Preusmjerite zabavu vaše mačke na nešto drugo

Ako je loše ponašanje vaše mačke rak rana u vašem domu, kako je možete spriječiti u rušenju stvari s visine kad god stigne? Najjednostavnije je skloniti sve predmete koji bi mogli pasti s vašeg stola, a taj stol će i dalje biti tu da udarite o njega svojim malim nožnim prstom. Naučite živjeti minimalistički u tom slučaju, savjetuje ovaj portal, uz opasku da je tako nešto lakše reći nego učiniti.

Dok ne riješite ovaj problem, potrudite se da na stolu ne ostavljate ništa krhko, ali ako ni to nije dovoljno dobro rješenje, probajte zatvarati vrata prostorija gdje bi mačke mogle napraviti kaos i tako im fizički ograničiti prostor kretanja.

Ako ni to nije opcija, onda je vaše jedino rješenje obostrana ljepljiva traka. Nju zalijepite na površinu stola ili polica, a kada mačke jednom osjete ljepljivu traku pod svojim šapama, iznimno je mala vjerojatnost da će poželjeti ponoviti tu radnju. Dakle, ključ problema leži u činjenici da nekako morate odvojiti svoju mačku od stola ili police na kojoj se nalaze vaši krhki ili dragocjeni predmeti.

No u situaciji kada je vaša mačka već skočila na stol, nemojte trčati k njoj ili se dati u potjeru za njom. Tada jednostavno napravite buku kako biste njenu pažnju preusmjerili na nešto drugo. Ovakve ''pozitivnije'' tehnike zahtijevaju vrijeme, ali one će sigurno bolje utjecati na psihičku i fizičku stimulaciju vaše mačke da ne ponavlja gluposti iz prošlosti.

Kada u potpunosti dobijete pažnju svoje mačke, probajte joj ponuditi neki drugačiji vid zabave. Neka provede vrijeme u vašem prisustvu ili trčanju za igračkama.

Ovaj portal dodaje i da je dresiranje mačke uz pomoć klikera jako korisno i može vašu mačku naučiti pristojnijem ponašanju, što će joj sigurno pomoći da se mentalno angažira, kao i da se kloni nevolja.

Još jedan način kako preusmjeriti pažnju svoje mace na nešto drugo jest pomalo je uposliti. Osmislite neke igre i kada ih mačka svlada, dajte joj neku poslasticu koju voli jesti. Drugim riječima, ne bi bilo loše da mačka zasluži hranu. Imajte na umu da mačke u divljini mogu provesti više od pola života trčeći za hranom. A budući da naše kućne mačke nemaju dovoljno aktivnosti, mi im uvijek možemo osmisliti neke zadatke koji će ih držati podalje od nevolja.

Portal VetStreet zaključuje da se mačka voli igrati s vašim stvarima po kući jer joj je to jednostavno zabavno, kao i da će vam neki od ovih savjeta sigurno biti korisni u borbi protiv rušenja stvari po kući. Kao i uvijek, ako je ponašanje vaše mačke ekstremno, potrebno je savjetovati se s njenim veterinarom.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara