Želite mirnu mačku? Razmislite o ´perzijskoj´! Voli igru i maženje

Želite mirnu mačku? Razmislite o ´perzijskoj´! Voli igru i maženje

PERZIJSKA mačka prepoznatljiva je po dugoj i svilenkastoj dlaci, mišičavom tijelu s kratkim, ali snažnim nogama te velikim okruglim očima.

Iako su trenutno u Hrvatskoj popularnije mačke pasmina Maine Coon i Britanska kratkodlaka mačka, perzijska mačka također ima svoje 'fanove'.

Desetljećima je perzijska mačka širom svijeta bila statusni simbol i praktički sinonim za pasminsku mačku.

Povijest perzijske mačke

Prije nego navedemo karakteristike perzijske mačke, navest ćemo nekoliko rečenica o njezinoj povijesti.

Dr. Bruce Fogle, Poznati teoretičar pasmina mačaka piše kako su prvi preci perzijske mačke iz Perzije (današnji Iran) u Italiju uvezeni 1620. godine, dok su na područje Francuske stigli iz Turske.

Pasmina se razvijala 200-injak godina da bi prva standardizirana perzijska mačka nastala krajem 19. stoljeća.

Razvijena je prema standardu koji je, kako piše Fogle razvio Harrison Weir. Početkom 20. stoljeća perzijsku mačku prihvatili su svi mačji registri. Kao zemlja podrijetla navodi se Velika Britanija.

Danas uz perzijsku postoji i perzijska mačka 'u boji' koja je možda i prva dizajnirana mačka na svijetu koja je nastala križanjem crne perzijske mačke sa sijamskom. Pasmina je priznata 1955.

Perzijska mačka - karakteristike

Perzijska mačka možda je i najmirnija od svih mačaka koje se drže kao kućni ljubimci, a kao takva voli mirnu okolinu. To znači da uživaju u maženju i spavanju na trosjedu. S djecom će se dobro slagati, ali samo ako je djeca ne tretiraju 'kao igračku'.

Iz svega navedenog jasno je da se perzijska mačka preporučuje vlasnicima koji traže mirnijeg ljubimca (to ne znači da ne voli igru). Važno je znati da je to zahtjevna mačka, barem kad je dotjerivanje iste u pitanju.

Žive do 15 godina, a osim redovitog češljanja/četkanja mački povremeno treba odrezati nokte. Jer ih, budući da najčešće ne napušta stan nema gdje potrošiti.

Pasmine mačaka - zanimljivosti

Selkirk rex

Devon rex

Maine coon

Bombajska mačka

Savannah mačka

Egipatska mau mačka

Tiffany mačka

Nebelung mačka

Abesinska mačka

Ruska plava mačka

Američka curl mačka

Norveška šumska mačka

Bengalska mačka

Sveta birmanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka

Perzijska mačka

Pixie bob mačka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara