ZLU NE TREBALO Pogledajte kako rastaviti dva sukobljena psa

ZLU NE TREBALO Pogledajte kako rastaviti dva sukobljena psa

Foto: YouTube screenshot/123rf.com

ŠTO napraviti kad se dva psa potuku odnosno kako ih rastaviti? Odgovor na to pitanje u YouTube videu donosi Eric Tramson, francuski trener koji se bavi obukom policijskih pasa.

Zalijevanje sukobljenih pasa vodom

Prva, najjednostavnija i najmanje rizična metoda uključuje polijevanje sukobljenih pasa vodom.Tramson navodi kako to može biti neugodno iskustvo za pse, ali kao i čovjek kojeg se zalije kantom/mlazom iz boce hladne vode i za većinu pasa to će biti iznenađenje te će sukobljene strane popustiti stisak!

Dizanje pasa u zrak

Uzimajući u obzir da većina vlasnika (osim ljeti) uz sebe ne nosi posudu s vodom ovo je vjerojatno najčešće korištena metoda.Oba vlasnika, svaki svog psa istovremeno trebaju primiti za stražnje noge (ispod  kukova - vidi fotografiju) i dignuti u zrak te nastaviti dizati dok se i prednje noge ne podignu iznad tla. Psi će tako pustiti jedan drugoga, ali nakon toga treba biti brz i energičan te sukobljene pse staviti na povodac i maknuti jednog od drugog.

Gušenje psa (samo za profesionalce)

Treća metoda koju Tromson spominje najopasnija je i preporučuje se isključivo profesionalcima te bi trebala biti posljednji izbor kada niti jedna druga metoda ne pali ( a opasnost da pas nekoga ubije je velika).Metoda, kao što možete vidjeti u videu uključuje hvatanje psa za vrat (snažnim stiskom ruke)! Ova metoda je izuzetno opasna jer ako je pogrešno izvedete psi vas mogu ozbiljno ozlijediti! Također, ne izvedete li gušenje kako treba kod pasa možete izazvati nesvjesticu ili čak smrt!

Tromson naglašava da ovu metodu i profesionalci obučeni za rukovanje psima upotrebljavaju iznimno rijetko,  u ekstremnim situacijama kada su ozbiljno ugroženi životi pasa, ali i ljudi!Istražujući druge izvore svi u pravilu navode slične postupke, ali su složni da je najdjelotvornije i najsigurnije rješenje - prevencija!

Psima nikad ne treba dopustiti (nažalost ima vlasnika koji to namjerno čine) da sami među sobom rješavaju stvari odnosno vlasnici trebaju učiniti sve da do sukoba ne dođe!

Ako već dođe važno je ne paničariti jer većina sukoba izgleda opasnije nego što zaista je!

Najčešće greške vlasnika koje treba izbjegavati jesu da pse pokušavaju hvatati za ogrlicu i/ili razdvajati bacanjem/postavljanjem između sukobljenih strana (vidi početak videa). Također, vlasnici manjih pasa (koji često izazovu sukob) pse pokušavaju obraniti dizanjem u naručje!

Tim postupcima izlažu se velikom riziku da i sami budu izgrizeni!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara