Znaju li psi jeste li dobra ili loša osoba?

Znaju li psi jeste li dobra ili loša osoba?
123RF

VEĆINA ljudi vjeruje u onu staru da psi mogu nanjušiti kakva je netko osoba. Sigurno ste bar jednom vidjeli da pas na ulici laje i reži na osobu koja mu nije napravila ništa, a na druge ljude uopće ne reagira ili im prijateljski prilazi. Možda ste doživjeli i situaciju u kojoj vaš ljubimac ignorira neke vaše prijatelje ili goste, a od nekih čak i bježi.

Postoje znanstvena istraživanja koja odgovaraju na pitanje zašto ljubimci to rade. Čuveni stručnjak za ponašanje pasa Stanley Coren naveo je primjer svoje poznanice koja je primijetila da se njezin pas čudno ponaša prema majci njezina muža. Pas ju je ignorirao te čak nije htio uzeti ni hranu od nje.

To se dogodilo zato što je vidio kako ona odbija pomoći njegovoj vlasnici nakon što ju je zamolila za pomoć. To je pravi dokaz da psi dobro upijaju sve što se događa oko njih te se nakon nepravde, koju su uočili od neke osobe, prema istoj osobi ponašaju kao prema neprijatelju. Nedavno su znanstvenici Sveučilišta Kyoto u Japanu ispitivali pse kako bi dokazali ono što je Stanley Coren tvrdio.

U ispitivanju je sudjelovalo 50 pasa i vlasnika te tri glumca. Jedan je glumac imao ulogu osobe koja ne želi pomoći vlasniku u vađenju predmeta iz kutije, drugi je glumac bio neutralan te je samo stajao sa strane, a treći glumac je pomogao vlasniku. Nakon toga psi su mogli birati od kojeg glumca će uzeti hranu. Ljubimci su jednako prihvaćali slastice od neutralne osobe i pomagača.

Zaključili su kako psi smatraju da je normalno pomoći drugima te da takvo ponašanje njima nije posebno te zato nisu razlikovali neutralnog od pomagača. No kada netko odbije pomoći ljudima koji su im dragi, on krši "pseći moral" i to ostavlja negativan dojam na psa i od takve osobe pas neće uzeti hranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara