Znakovi depresije kod pasa, saznajte je li vaš pas tužan

Znakovi depresije kod pasa, saznajte je li vaš pas tužan
Foto: Unsplash

SIGURNO vam se događa da ponekad ni sami ne znate zašto ste tužni. Nekada je ponašanje ljudi teško objasniti, a isto vrijedi i za životinje. No otkako je psihologija životinja napredovala, sve je više novih saznanja koja jasno pokazuju da je psihološki život ljubimaca bogat koliko i naš.

Psi ispoljavaju gotovo iste simptome tugovanja kao i mi, a najčešći razlozi za tugu su gubitak nekog člana obitelji s kojom žive te gubitak drugog kućnog ljubimca, odnosno životinje s kojom dijele dom i provode puno vremena. Do promjena u ponašanju može doći i pri preseljenju te nakon dolaska novog člana obitelji. Postoje sigurni znakovi koji nam ukazuju na to da je pas tužan. 

Promjena apetita prvi je znak da nešto nije kako treba. Psi mogu, isto kao i ljudi, za vrijeme tugovanja drastično smanjiti ili povećati unos hrane. Naglo mršavljenje jasan je znak da vaš pas nije dobro, a ako to primijetite, obratite se veterinaru. 

Poremećaj spavanja vrlo je čest i bitan simptom. Psi koji tuguju spavaju dulje i često su u nekom vidu polusna. Vrlo se teško bude i ne žele izaći iz kreveta. Osim toga, posljedica tuge može biti i nedostatak sna. Noću takvi psi tumaraju po domu, zahtijevaju šetnju, a kada ih izvedete van, žele se odmah vratiti u kuću.

Gubitak interesa jedan je od najbitnijih simptoma tuge i depresije. Psi postanu nezainteresirani za svoje omiljene igračke, šetnje, voljene osobe i druge ljubimce s kojima su se rado igrali. Njihovo je ponašanje jednako ravnoj liniji - što god pokušali, ne možete probuditi njihovu zainteresiranost. 

Od ostalih simptoma bitno je skrivanje po kući te učestalo i neprestano lizanje krzna, ali i vlasnika. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara