Znanstvenici naučili majmune koristiti novac, jedan ga dao za seks

Znanstvenici naučili majmune koristiti novac, jedan ga dao za seks
Foto: Unsplash

KADA je riječ o sličnostima i razumijevanju između životinja i čovjeka, mišljenja su podijeljena. Neki ljudi čvrsto stoje iza stava da nas životinje ne mogu i nikada neće razumjeti, a neki tvrde suprotno. Istraživanje provedeno na Yaleu 2005. godine ide ovoj drugoj tvrdnji u prilog. Znanstvenici su proučavali odnos majmuna kapucina prema novcu.

Naučili su ih da određena svota srebrnih novčića vrijedi kao određena količina voća. Kada su došli do zaključka da majmuni vrlo brzo uče kada je u pitanju kupovina, odlučili su ih naučiti jednostavne kockarske igre te su utvrdili da se i u tom segmentu ponašaju poput ljudi. Isto tako, pokazali su još jednu ružnu ljudsku osobinu - pohlepu.

Iskorištavali bi svaku priliku za krađu novca, a kada su im znanstvenici pokušali uzeti taj ukradeni novac, morali su ih podmićivati hranom. Iako su znanstvenici očekivali ovakve rezultate, jedan majmun uspio ih je iznenaditi. On je svoj novac mijenjao za seks, a ona životinja koja je to naplatila, zarađen novčić potrošila je na grožđe.

Nakon toga znanstvenici su se pobrinuli da se njihovo istraživanje ne pretvori u bordel. No bez obzira na ovaj pomalo smiješni incident, znanstvenici su dokazali ono što su htjeli. Potvrdili su da se majmuni ponašaju vrlo slično ljudima kada je u pitanju novac. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara