Znanstvenici savjetuju: Moramo zaštititi majmune od koronavirusa

Znanstvenici savjetuju: Moramo zaštititi majmune od koronavirusa
Pixabay.com

STRUČNJACI za očuvanje životne sredine savjetuju, da se trebaju poduzeti hitne mjere kako bi od koronavirusa zaštitili najbliže rođake ljudske vrste, čovjekolike majmune.

"Potrebno je uvesti nove mjere koje će smanjiti rizik da divlje gorile, čimpanze i orangutani obole od virusa", upozoravaju znanstvenici.

Gubitak staništa i lov predstavljaju velike prijetnje za opstanak čovjekolikih majmuna, ali su i virusi također prijetnja. Infektivna bolest sada spada u prve tri prijetnje za neke grupe čovjekolikih majmuna", prenosi BBC.

"Ne znamo kakav učinak virus ima na njih i to znači da moramo uvesti mjere opreza kako bi smanjili rizik obolijevanja od virusa. To znači obustavljanje turizma, što se u nekoliko država već događa. Smanjivanje količine istraživanja, potencijalno zaustavljanje infrastrukture i projekata u staništima čovjekolikih majmuna koji ljude dovode u blizak kontakt s majmunima, što za njih predstavlja potencijalnu prijetnju", istaknuo je profesor Serge Wich.

Dok mnogi virusi, bakterije i paraziti cirkuliraju u čovjekolikim majmunima bez da im nanose štetu, neki su poznati po tome što uzrokuju razvoj bolesti. Prethodna istraživanja pokazala su da čimpanze mogu dobiti prehladu i da je preleže, dok je ebola virus ubio tisuće čimpanzi i gorila u Africi.

Profesor Wich je, u sada već izbrisanoj procjeni, rekao da svi projektanti moraju promijeniti koliki rizik postoji, ako se nastave projekti vezani za čovjekolike majmune i njihova staništa.

"Za vrste koje su manje brojne, poput Tapanuli orangutana, širenje virusa bi potencijalno moglo dovesti do istrjebljenja", objasnio je Wich.

Tapanuli orangutan je vrsta orangutana koja se nalazi samo na jednom dijelu otoka Sumatra, u Indoneziji. U divljini ostalo je svega 800 jedinki Tapanuli orangutana. Wich je jedan od znanstvenika koji su 2017. godine, potvrdili da je ta vrsta pred izumiranjem.

Trenutačno na planetu postoji četiri vrste čovjekolikih majmuna: gorile (Afrika), bonobo šimpanze (Afrika), orangutani (Azija), čimpanze (Afrika).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara