Znanstvenici su konačno otkrili zašto morske kornjače jedu plastiku

Znanstvenici su konačno otkrili zašto morske kornjače jedu plastiku
Foto: Pixabay

MORSKE kornjače godinama jedu plastične vrećice, ali znanstvenicima, sve do sada, nije bilo jasno zašto. Plastične vrećice kornjačama mirišu kao ukusna poslastica zbog bakterija i algi koje se na njima akumuliraju.

U novoj studiji koja je objavljena u časopisu Current Biology, znanstvenici su morskim kornjačama prezentirali nekoliko vrsta mirisa. Kornjače su skoro identično reagirale na miris hrane i na miris plastične vrećice, koja je prethodno bila potopljena u vodi, tvrdi Matthew Savoca, jedan od autora studije.

Kornjače su nosove držale izvan vode triput duže kako bi dobro pomirisale plastičnu vrećicu, u odnosu na kontrolirane mirise koji su im također prezentirani.

Nick Mallos, direktor programa "More bez smeća", koji je dio organizacije za očuvanje oceana, smatra da je ova studija otkrila nove alarmantne informacije o tome zašto kornjače jedu plastiku. On smatra da je prilično zabrinjavajuće to što kornjače aktivno traže plastiku zbog njenog mirisa.

Postojale su teorije da se morske kornjače slučajno upletu u plastiku ili da misle da su vrećice zapravo sočne meduze. Savoca se slaže da je problem mnogo kompleksniji od obične greške koju rade znatiželjna morska stvorenja.

"Nebrojeno puta sam čuo da kornjače jedu plastiku, jer ne znaju za bolje. Ovaj tip istraživanja nam pokazuje da postoje zaista kompleksni evolucionarni mehanizmi koji kontroliraju način na koji životinje traže hranu", objašnjava Savoca.

On smatra da su kornjače evoluirale i da su sposobne tražiti određene mirise koji za njih predstavljaju hranu. Iz tog razloga one instinktivno idu prema mirisima algi i bakterija, pa zato jedu plastiku. Ovaj problem postoji i kod drugih morskih životinja, ne samo kod kornjača. Prethodna istraživanja pokazala su da morske ptice i neke vrste riba instinkti mogu prevariti, pa na kraju i one konzumiraju plastiku, prenosi CNN.

Mallos tvrdi da je navika konzumiranja plastike posebno zabrinjavajuća, jer je svih sedam vrsta morskih kornjača ugroženo. Svake godine u ocean se ispusti osam milijuna tona plastike koja ugrožava morske kornjače na više načina. Kada svoje trbuhe napune plastikom, one misle da su site, dok se one zapravo izgladnjuju do smrti.

Teži dijelovi plastike mogu se zaglaviti u kornjačinom grlu ili je mogu ozlijediti prilikom gutanja. Srećom, Mallos smatra da za to postoji jednostavno rješenje, a to je smanjenje upotrebe plastike i recikliran

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara